Kentsel Dönüşüm İçin TOKİ Devrede: 50 Bin Yeni Sosyal Konut Geliyor

Sosyal konut projeleri ile kira öder gibi ev sahibi olmak isteyen dar gelirlilerin umudu olan TOKİ bu seferde kentsel dönüşüm için devreye giriyor, 50 bin yeni sosyal konut geliyor...

2003 senesinden bu yana Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ tarafından inşa edilen sosyal konut sayısı 1 milyonu aşarak 1 milyon 52 bin 152 adete ulaştı. Sosyal konut projelerine tüm hızı ile devam eden kurumun 2022 yılında 50 bin yeni sosyal konut için hazırlıklara başladığı açıklandı.

Türkiye bir yandan sosyal konut projelerini hayata geçirirken bir yandan da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 59 ilde bulunan 276 yerleşim yeri riskli alan ilan edilirken yine 38 ilde 175 kentsel dönüşüm ve geliştirme alanı ve 11 ilde 17 yenileme alanı belirlenmişti.

2022 KENTSEL DÖNÜŞÜM YILI OLACAK, TÜRKİYE DEPREME HAZIRLANACAK!

Ne yazık ki son derece hareketli bir fay hattı üzerine kurulu bulunan Türkiye başta İstanbul olmak üzere pek çok şehrinde büyük bir deprem riski ile karşı karşıya bulunurken 1999 yılından önce yapılan tüm binalar riskli bina olarak kabul ediliyor. Bu binaların mutlaka riskli yapı analizi testinden geçmesi gerekirken pek çok kişi bu testin sonucunda evlerinin yıkılacağı endişesi ile test dahi yaptırmıyor.

Bu nedenle 2022 yılını kentsel dönüşüm seferberlik yılı ilan eden Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı başta İstanbul olmak üzere pek çok şehirde çalışmaları hızlandıracak. Bakanlık bünyesine dahil edilen TOKİ'de çalışmalara dahil edilecek ve ucuz sosyal konut üretimi görevini üstlenecek.

ULUSAL HARİTA ÇIKARILACAK, 5 İLİN DİJİTAL MODELİ OLUŞTURULACAK!

Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar kapsamında haritalar konusunda da yeni kararlar alındı. Alınan bu kararlar kapsamında Ulusal Harita üretimi gerçekleştirilecek ve bu harita baz alınarak kentsel alanlarda konum hassasiyeti belirlenerek konut üretimi gerçekleştirilecek.

Yürütülen çalışmalar kapsamında Adıyaman, Bingöl, Muş, Tunceli ve İstanbul’da görüntü alımları tamamlanırken bu görüntüler üzerinden kent alanlarının sayısal arazi modeli ve djijital şehir modelleri oluşturulacak. Böylelikle kentsel dönüşüm projelerinin kusursuz bir şekilde ilerlemesi, kentlerin daha modern bir görüntü ile yenilenmesi sağlanacak. Riskli yapılar tek tek tespit edilerek yerlerine yenileri inşa edilecek ve bu sayede Türkiye olası depremlere hazırlıklı hale getirilecek.

Emlak Haberleri Haberleri