Pek çok büyük şehri aktif fay hattı üzerinde kurulu bulunan Türkiye'de depreme hazırlık konusunda en büyük silah olarak gösterilen kentsel dönüşüm konusunda en çok bina ömrü merak konusu oluyor. Peki, kentsel dönüşüm hangi binaları kapsıyor?
Özellikle de deprem riski yüksek olan illlerde büyük önem taşıyan kentsel dönüşüm konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün yapılan açıklama ile 1 milyon 500 bin bağımsız bölümün yenileneceği açıklanmıştı.
Yapılan açıklama sonrasında gözler bir kere daha eski binalara çevrildi. Özellikle de kentsel dönüşüme girecek olan binalar merak konusu oldu. Eski binalarda oturan kişiler de evlerinin yıkılıp yıkılmayacağı konusunu araştırmaya başladı.
RİSKLİ YAPI NEDİR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafında yapılan açıklama ile deprem, sel ya da heyelan gibi olası bir doğal afet olayı sonucunda içerisinde yaşayan kişilerin hayatlarının riskte olduğu yapılara riskli yapı adı verilmektedir. 6306 sayılı kanun kapsamında riskli yapı tespiti kat malikleri ve taşınmaz sahipleri tarafından yaptırılabilmektedir.
HANGİ BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRECEK, 30 VE 50 YILLIK BİNALAR YIKILACAK MI?
Kentsel dönüşümde yıkılacak olan binalarda ilk unsur yapının sağlamlık durumudur. 1999 ve öncesi yapılan tüm yapılarda riskli yapı tespit raporu talep edilebileceği gibi yeni bir bina olmasına rağmen kişinin güven sorunu yaşadığı tüm yapılarda da riskli yapı tespit raporu talep edilebilmektedir.
Yapı denetleme kuruluşu tarafından hazılanan raporda bina için riskli yapı tespit raporu düzenlenmesi halinde binanın yıkımı gerçekleştirilir. Ancak kat malikleri talep etmeleri durumunda riskli yapı raporuna itiraz edebilir. Bu noktada ikinci kez değerlendirme yapılır. Yapılan yeni değerlendirmede de bina riskli yapı olarak tespit edilirse bu durumda binanın boşaltılması ve yıkılması zorunludur.