Kentsel Dönüşüm Projelerine Giren Hisseli Tapulu Konutlarda Pay Dağılımı Nasıl Yapılıyor?

Hisseli tapuya sahip bir konut kentsel dönüşüm projeleri kapsamında alındığında pay dağılımı nasıl yapılıyor? TOKİ Başkanlığı'nın kentsel dönüşüm projelerinde hissedarlara ilişkin dağılım yöntemi ve detayları yazımızda.

Hisseli tapuya sahip bir konut kentsel dönüşüm projeleri kapsamında alındığında pay dağılımı nasıl yapılıyor? TOKİ Başkanlığı'nın kentsel dönüşüm projelerinde hissedarlara ilişkin dağılım yöntemi ve detayları yazımızda.

Türkiye'de son dönemlerde yaşanan yüksek şiddetli deprem kentsel dönüşüm projelerine olan ilgiyi artırdı. Bu kapsamda kentsel dönüşüm projelerinde süreç detaylarını merak eden vatandaşlar kendi durumlarına dair bilgi edinmeye çalışıyorlar.



Emlak365.com olarak bizlerde bu yazımızda, TOKİ Başkanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde hak sahiplerinin belirlenmesi, hak sahiplerine yeni konutlar üzerinden pay verilmesi, hisseli tapuda pay dağılımının nasıl yapılması ile ilgili detayları aktarıyoruz.



KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDE YENİ KONUT VE EK ÖDEME DETAYLARI



TOKİ Başkanlığı kentsel dönüşüm projelerinde maliyetleri göz önünde bulundurarak hak sahiplerine özel bir ödeme planı oluşturur. Öncelikle tespit edilen hak sahiplerine ait taşınmazlar için belirlenen arsa, bina ve eklentisine ait bedeller tespit edilir. Daha sonra bu bedel, yeni konut fiyatından düşülür. Eğer iki bedel biribirini karşılıyorsa ek bir ödeme olmadan konut hak sahibi tespit edilir. Ancak yeni konut maliyeti, hak sahibin payının değerinden yüksek ise bu fark hak sahibi tarafından ödenir. TOKİ bu süreçte vadeli yani taksitle ödeme imkanı sunar. Eğer hak sahibin payı TOKİ konutunun değerinden yüksek ise ikinci bir konut yada başka bir konutta belli oranda pay verilir.



HİSSELİ TAPUDA PAY ORANLARININ BELİRLENMESİ



Tek hisseli tapuda hak sahibine konut verilmesi süreci yukarıda aktardığımız şekilde yapılacak. Ancak hisseli tapuda hak sahiplerinin pay oranları belirlenecek. Konuya ilişkin TOKİ Başkanlığı "Komisyonca yürütülen takdir/değerleme işlemlerinde, mevcut hisse oranları gözetilerek konutlarla ilişkilendirilir. Hisseler karşılığı takdir olunan bedeller ile hak sahipleri borçlanma seçeneklerini kullanırlar." açıklamasında bulundu.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri