Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında binaların durumları tek tek gözden geçirilir. Her bina için ayrı ayrı testler uygulanır ve riskli yada risksiz yapı olup olmadığı tespit edilir. Risksiz durumda bulunan yapılar için kentsel dönüşüm farklı koşulların olgunlaşmasına bağlı olurken riskli yapılar için durum farklı. Riskli olduğu tespit edilen tüm yapıların aciliyet ile tahliye edilmesi ardından yıkılması işlemlerine geçilir.
BİNANIN YIKILMASI İSTENMİYORSA NE YAPILMALI?
Riskli yapı tespiti sonrasında vatandaşlara binanın tahliye edilmesi için kısa bir süre verilir. Bina tamamen boşaltıktan sonra yıkım işlemleri yapılır. Kentsel dönüşüm kapsamında ise yenilenmesi sağlanır. Ancak bireysel dönüşüm istenmiyorsa ve binanın yıkılmaması talep ediliyorsa bu durumda ne yapılır?
Bakanlık bu konuda açıklama yaptı.
Riskli yapı tespitinin tamamlanmasının ardından kat malikleri veya hak sahipleri yıkım yerine güçlendirme talep ederlerse şu süreç izlenecek. Riskli yapının yıktırılması yerine güçlendirilmesinin istenilmesi durumunda;
İlk olarak bilinmesi gereken detay aşağıda yer bildirilen işlemlerin riskli yapının yıktırılması için maliklere verilen süreler içerisinde tamamlanması gerekiyor. Bu bilgi ışığında maliklerce, güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunun tespit ettirilmesi, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde (4/5 çoğunluk ile) güçlendirme kararı alınması gerekiyor.
Karar alındıktan sonra ise bina için güçlendirme projesinin hazırlatılması ikinci aşama. Projenin hazırlatılmasından sonra ise imar mevzuatı çerçevesinde ruhsat alınması gerekir.
GÜÇLENDİRME TAMAMLANDIKTAN SONRA
İşlemlerde ilk sürecin tamamlanmasının ardından ise; yapılacak güçlendirmenin mahiyetine göre ruhsatı veren idare tarafından belirlenecek süre içerisinde güçlendirme işi tamamlandıktan sonra, tapu kaydındaki riskli yapı belirtmesinin kaldırılması için ilgili Müdürlüğe başvurulması gerekmektedir. Detaylı bilgi Çevre Bakanlığı'nın ilgili birimi üzerinden öğrenilebilir.