Kentsel Dönüşümde Asbest Tehlikesi: Katil Toz Kanser Yapabilir!

Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında hasarlı binaların yıkım çalışmaları tüm hızı ile devam ederken eski binaların yıkım işlemleri kapsamında asbest tehlikesi bir kere daha ortaya çıktı.

Büyük bir bölümü deprem riski ile karşı karşıya olan Türkiye'de kentsel dönüşüm çalışmaları büyük önem taşırken ne yazık ki eski binaların yıkım çalışmaları asbest tartışmalarını bir kere daha gündeme taşıdı.

İzmir'de yaşanan deprem felaketi sonrası hasarlı olduğu tespit edilen binaların yıkım çalışmaları başladı. Katil toz olarak anılan asbest nedeni ile yıkım kararı verilen binalar hakkında uyarı geldi.

YIKIM YAPILAN ESKİ BİNALARDA ASBEST KANSER RİSKİ SAÇIYOR!

Konu hakkında açıklamada bulunan Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari yıkılan her eski binanın büyük bir riski de beraberinde getirdiğini belirterek eski binaların bir çoğunda kullanılan malzemelerde asbest olduğunu söyledi.

Boyadan çatıya, parkelerden izolasyon malzemelerine kadar pek çok malzemede asbest bulunduğunu belirten Ensari "Asbestli bir yeri kazımadığınız, kırıp parçalamadığınız sürece zarar vermez. Ancak yıkım sırasında asbest açığa çıkıyor.

Lifler halinde toz olarak havada asılı kalıyor. Rüzgar ile birlikte bu asbest lifleri yakın çevresinde yüksek etkili olmakla birlikte her yere gidebilir. Yani sadece yıkım yapılan alanlar değil İzmir'in tüm ilçeleri bu tehlike ile karşı karşıya. Bu tehlike kentsel dönüşüm için yapılan yıkımlarda da geçerli" diyerek gerekli önlemler alınmadan yapılan yıkımların Türkiye'yi Çernobil'e çevirebileceğini söyledi.

AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR!

Asbestin yıkım esnasında ortaya çıkan toz bulutu ile beraber havaya karıştığını belirten İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Dr. Ahmet Soysal ise asbest nedeni ile bronşitten akciğer kanserine kadar pek çok riskin ortaya çıktığını söyledi.

Emlak Haberleri Haberleri