Kentsel Dönüşüme Kredi Desteği Verilmesi Sektörü Nasıl Etkileyecek?

Cumhurbaşkanlığı kararıyla kentsel dönüşüme kredi desteği iki kat artırıldı. Peki bu destek gayrimenkul sektörünü nasıl etkileyecek? İşte yanıtı.

Geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla '' 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar'' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın desteklerini artıran karar sonrasında sektörde nasıl bir ilerleme olacağı merak konusu oldu.

80 BİN LİRADAN 160 BİN LİRAYA ÇIKARILDI

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Genel Sekreteri Dr. Haldun Ersen konu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Erden, Cumhurbaşkanı kararına göre kentsel dönüşüme faiz desteği sağlayacak kredi anapara tutarı limitlerinin güçlendirme kredisi kapsamında 80 bin liradan 160 bin liraya çıkarıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

'' Güçlendirme kredisi için 80 bin TL'den 160bin TL'ye, konut ve iş yeri yapım kredileri için 200 bin TL'den 400 bin TL'ye çıkarıldı. Bir hak sahibi adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı limiti ise 1 milyon TL'den 2 milyon TL'ye yükseltildi. ''

'' EKONOMİK CANLANMA OLUŞACAK ''

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Genel Sekreteri Dr. Haldun Ersen, yapılan faiz desteğinin sektörü nasıl etkileyeceğine dair değerlendirmede bulundu.

Faiz destekli kredilerin kullandırılma süresinin bir yıldan iki yıla çıkarıldığını anımsatan Ersen, daha önce kentsel dönüşüm nedeniyle mevcut inşaat alanının 1,5 katına kadar olan yeni inşaat alanlarında yapılacak konuşlarda KDV'nin yüzde 1'e düşürüldüğünü söyledi.

Devlet tarafından verilen bu teşviklerin oldukça önemli olduğunun altını çizen Ersen, daire başına tutarların iki kat artırılması ile kentsel dönüşümün hızlanacağını ve inşaat sektörünü canlandıracağını belirtti.

Son 8 yıla bakıldığında sadece 564 bin konutun kentsel dönüşüme girdiği, 700 bin konutun ise dönüşüme devam ettiğini bildirerek, İstanbul'da acil dönüşmesi gereken 300 bin, Türkiye'de ise 1,5 milyon konut olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe giren kentsel dönüşüm desteğiyle gayrimenkul sektörünün bağlı olduğu 200'den fazla alt sektörde ekonomik canlandırma oluşturan bir teşvik olduğunu ve bu desteğin hem sektör adına hem de vatandaşlar adına oldukça önemli olduğunu dile getirdi.

Emlak Haberleri Haberleri