İstanbul’da kentsel dönüşüm için seferberlik yürütülürken yaşanan anlaşmazlıklar gündem olabiliyor. Bu anlaşmazlıklar kentsel dönüşüm projelerini durma noktasına getiriyor. Normalde riskli yapılar yıkılarak yerlerine depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi gerekiyor. Ancak bu anlaşmaya hak sahipleri pek yanaşmak istemiyorlar. Müteahhitler ile vatandaşlar burada karşı karşıya geliyorlar.
KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ TIKANIYOR
Başakşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Sorumlusu Devrim Çelik yaşanan anlaşmazlıklara dair bir açıklama yaparak, “Vatandaş teklifleri kabul etmiyor. 5 daire isterim, 6 daire isterim diyor. 120 metrekareden 6 daire talep ediyor. Biz bunu en düşük inşaat maliyetleri ile yapmaya çalışıyoruz. Verebildiğimizin de maksimumunu veriyoruz. Sonuçta bir fizibilite çalışması yapılıyor. Maliyet çıkarılıyor, kar-zarar hesaplanıyor. Ona göre vatandaşa teklif yapılıyor. Bundan dolayı da kentsel dönüşüm sekteye uğruyor.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verilerine göre İstanbul’da 1,5 milyon riskli konut bulunuyor. Bu riskli konutlar içerisinde 300 bin konutun ise acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Yaşanan bu metrekare anlaşmazlıklarından dolayı kentsel dönüşüm projeleri başlayamıyor. Riskli yapılan yıkılamadığı için İstanbul açık bir deprem tehdidi ile yaşamak zorunda kalıyor.
Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoplu da bir açıklama yaparak, “Lütfen ama lütfen üçe beşe bakmayalım, bir kaç puana bakmadan ya da anlaşma şartlarıyla detaya girmeden binalarımızı yenileyelim içinde çocuklarımızla, ailemizle oturacağımız huzurlu binalarımız olsun.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Başakşehir’de riskli bina oranı son 14 yılda yüzde 50’den yüzde 13’e geriledi. Kalan riskli binalar için kentsel dönüşüm çalışmaları yapılmaya devam ediliyor.