Kimi 900 TL Kimi 1200 TL Ödedi! Evi Olanlar O Paralar Geri Ödeniyor

Konut kredisi ile ev alan yüz binlerce vatandaş ekspertiz ücreti ödedi. Eğer banka süreci prosedürde yer aldığı şekliyle tamamlamadıysa ödenen o ücretler geri alınır. İşte detaylar...

Türkiye'de kendi evini alan vatandaşların çok büyük bir kısmı konut kredisi kullanarak ev aldı. Konut kredisi kullanımlarında ise evin kendi masraflarının yanında kredi masrafları da bulunuyor.

Kredi masraflarının bir kısmını ise geri almak mümkün. Konut kredisi ile ev alanların mutlaka bilmeleri gereken geri iade hakkının tüm detaylarını ise emlak365.com olarak paylaşıyoruz.

GERİ ÖDEMELER, İADELER NASIL ALINACAK?

Güncel konut kredisi kullanımlarında çoğu banka 1200 TL hatta daha üzerinde bir tutarda ekspertiz ücreti ödemekte. Ekspertiz ücreti ödemeleri bankadan bankaya değişmekle beraber ortalama 1100 TL olarak ödenir. Bazı bankalar ödemeler için 900 TL ekspertiz ücreti alınacağını ilan ederken bazı bankarda bu rakam 1250 TL olarak duyuruldu.

Konut kredisi ile ev alacaklar için ekspertiz ücreti ödeme işlemleri, bankalara yapılır. Ancak bankaların ödemelerde bazı sorumlulukları vardır.

Bilindiği üzere evler için gerçekleştirilen ekspertiz çalışmaları firmalar tarafından yürütülür. Bankalar ise bu çalışmalara aracılık ederler. Bankalar müşterilerden tahsil ettikleri ekspertiz ücreti için firmaların düzenlediği faturayı vermek zorundalar. Bankanın kendi kestiği fatura geçerli olmaz. Ekspertiz çalışmasını gerçekleştiren firmalar, kişinin adına düzenlenmiş faturayı sunmak zorundalar.

Eğer Fatura Verilmemişse..

Eğer ekspertiz ücreti için kesilen fatura banka adına ise yada kişiye firma tarafından fatura düzenlenmemiş ve bankaya ücret ödenmişse ödenen geri alınabilir. Burada önemli olan en önemli nokta ekspertiz çalışmasını gerçekleştiren firmanın kişinin adına fatura düzenlemesi. Düzenlenmemişse ödemeler geri alınır.

Başvurular Nereye Yapılacak?

Bu durumda olan firmadan fatura kesilmeyen vatandaşlar Tüketici Hakem Heyetine giderek durumu izah edip iade başvurusunda bulunacaklar. Durum incelenecek ve vatandaşların haklılıkları kabul edilirse ödenmiş olan ekspertiz ücreti geri iade edilir.

Emlak Haberleri Haberleri