Kasım ayının gelmesi ile beraber emlak vergisi ödemeleri için 2. taksit süreci başlamış oldu. Konut, işyeri, tarla, arsa, dükkan, daire ve yazlık gibi taşınmaz malları olan kişilerden devlet servet vergisi olarak her sene emlak vergisi tahsilatı yapıyor.
Ancak tüm vergi türlerinde olduğu gibi emlak vergisi paketlerinde de belirli muafiyet kriterleri uygulanmaktadır. Vergide adaleti sağlamak adına yapılan düzenlemeler kapsamında belirli kişilere muafiyet hakkı verilmekte olup emlak vergisi muafiyeti için de belirli kriterler uygulanmaktadır.
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDER?
Yasalar gereği Türkiye genelinde taşınmaz mal sahibi olan ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan vergi muafiyeti listesi içerisinde yer almayan herkes emlak vergisi mükellefi olarak kabul edilmektedir. Emlak vergisi her sene düzenli olarak ödenmekte olup isteyen vergi mükellefleri Mart - Haziran ayları içerisinde tek seferde isteyen vergi mükellefleri ise bir diğer ödemesi Kasım ayında olmak üzere 2 eşit taksit halinde vergi borcunu ödeyebilmektedir.
KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ, KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEKTEN MUAFTIR?
Vergilemede adaleti sağlamak adına bazı kişilere emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınmaktadır. 200 metrekareyi aşmayan tek evi olan;
Emekli aylığı dışında başka hiçbir geliri olmayan emekliler,
Geliri olmayan ev hanımları,
Hiçbir geliri bulunmayan işsizler,
Şehidin dul eşi ile yetimleri ve engelli bireylere emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınmaktadır.
SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ DİLEKÇESİ İLE NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
Vergide muafiyet hakkı olan kişilerin sıfır oranlı emlak vergisi hakkından yararlanmak adına başvurularını belediyeler üzerinden yapmaları gerekiyor. Emlak vergisi muafiyeti hakkı olan kişilerin taşınmazın adresinin bağlı olduğu belediyeye tapuları ile şahsen başvuru yaparak muafiyet hakkından yararlanmak istediklerini beyan etmeleri yeterli oluyor.
Belediyeye yapılan başvuruda kişinin beyanı ve taahhüdü yeterli olurken bu haktan haberdar olmadığı için ödeme yapan kişilere emlak vergisi para iadesi hakkı da veriliyor. Emlak vergisi geriye dönük 5 senelik para iadesi hakkı tanınırken belediyelere yapılan yazılı başvuru ile bu paranın geri alınması talep edilebiliyor. Kamu Denetçiliği Kurumu KDK tarafından verilen çok sayıda emsal karar bulunmakta olup belediyelerin muafiyet hakkı olan kişilerden tahsil ettikleri emlak vergisi rakamlarını iade etmesi zorunludur.