KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt Türkiye'de Niye Artık Sosyal Konut Yapılamayacağının Nedenlerini Açıkladı

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Türkiye’de sosyal konut üretilemeyecek bir noktaya doğru gidildiğini söyledi. Konut maliyetlerini eleştiren Ali Kurt buna çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, sosyal konut üretimine dair çok önemli açıklamalarda bulundu. Konut maliyetlerindeki artışlara dikkat Çeken Ali Kurt, Türkiye’de sosyal konut üretmenin imkansız olacağı bir noktaya doğru ilerlendiğini söyledi. Konut satışı yerine konut üretimine kafa yorulması gerektiğini söyleyen Ali Kurt buna dair planlamalar yapılması gerektiğini vurguladı.

1 MİLYON TL MALİYETLE SOSYAL KONUT YAPILMAZ

İnşaat maliyetlerine dikkat çeken KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, “Bir inşaatın yapılması için metrekare maliyetleri 8.500 TL ile 10 Bin TL arasında değişiyor. Yani 100 metrekarelik bir konut inşa edecekseniz 1 Milyon TL’yi göze alacaksınız. Bundan dolayı artık Türkiye’de sosyal konut yapılamaz. 1 Milyon TL’ye ürettiğiniz bu konutu kim alacak?” dedi.

KONUT SATIŞI İLE ALAKALI SORUN YOK

Türkiye’nin konut satışına dair bir sorunu olmadığını söyleyen Ali Kurt, “Türkiye’de konut satışı ile alakalı bir sorun yaşanmıyor. Hükümet son dönemde bazı paketler açıkladı. KDV indirimi, yurt dışında emlakçı ofislerine yabancılara konut satabilmek için bazı teşvikler verildi, konut kredisi faizi yüzde 0,99’a düşürüldü. Hatta 30 Milyar TL’lik bir bütçe ayrılacağı duyuruldu. Bu paketler kulağa hoş geliyor ama sıralaması yanlış yapılmış. Bunların tamamı satışla alakalı. Bizim konut satışı ile değil konut üretimiyle sorunumuz var.” ifadelerini kullandı.

UCUZA ÜRETİRSENİZ UCUZA SATARSINIZ

Sosyal konut açıklaması yapan Ali Kurt, “Ucuza konut üretebilsek bunu ucuza satma imkanı buluruz. Şu anda maliyetler uçtu gitti. İnşaat sektörünün yüzde 85’i dövize enfeksli. Tedarik zincirinde de sorun yaşanıyor. Paranızla bile malzeme temin edemeyebiliyorsunuz. Bu kaotik ortamda sadece satışı teşvik eden paketler krizi arttırıyor.” ifadelerini kullandı.

Ucuz konut için öneride de bulunan Ali Kurt, “Konut maliyetlerini düşürmemiz gerek. Özellikle sosyal konutlar ve kentsel dönüşümler ticari nitelikte değerlendirilmemeli. Bunlarda KDV indirimleri yapılabilir. İnşaat malzemelerine dair de sanayi kuruluşlarına teşvik verilerek fiyatlar normale çekilebilir.” dedi.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri