KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt'tan Kira Artışına Yüzde 25 Zam Sınırı İtirazı: Uygulanamaz!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından kira artışına yasal zam sınırı kararı gündeme bomba gibi düştü. Yüzde 25 sınırına bir itirazda KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt tarafından yapıldı.

Yükselen kiralık ev fiyatları ve enflasyon oranları sonrasında kira zam oranı için yasal sınır tartışması yaşanmaya başlanmıştı. Hollanda modelinin Türkiye'de uygulanıp uygulanamayacağı ve kiralara yasal tavan zam sınırı için yapılan görüşmelerden sonra ilk resmi açıklama Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapıldı.

Bakan Bozdağ yapmış olduğu açıklamasında "1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek sözleşmelerde önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olacağı hükmü Borçlar Kanunu'na eklenecek. Bunun üzerinde yapılabilecek artışların geçerli olmayacağı açıkça ifade ediliyor" diyerek kiralara yüzde 25 zam sınırı getirileceğini duyurmuştu.

KİRALARA YÜZDE 25 ZAM SINIRI UYGULANABİLİR Mİ, EV SAHİBİ İTİRAZ EDEBİLİR Mİ?

Söz konusu açıklamanın ardından kamuoyunda son derece büyük bir tartışma yaşanırken konu hakkında bir değerlendirmede KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt tarafından yapıldı. Kurt resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamasında "“Kira artışına %25 sınırı” UYGULANAMAZ! Fahiş artışlar zaten ciddi sorunlara yol açtı. Bu uygulama ile davalar artar Ev sahipleri kiracıları çıkartmak için farklı yöntemlere başvurur Yeni krizlere yol açar Öncelikle; önerdiğimiz gibi kapsamlı düzenlemeler yapılmalı" diyerek daha önce gündeme getirdiği önerileri tekrar hatırlattı.

KİRALIK EV FİYATLARI NASIL DÜŞER, NE ZAMAN DÜŞECEK?

Ev kiralarının düşürülmesi amacı ile alınabilecek önlemlere değinen KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt bu önlemleri şu şekilde sıraladı;

İlk kez konut alacak kişilere uygun kredi verilmesi, yatırım amaçlı olarak alınan 2. konuta yönelik negatif faiz ve vergi uygulamalarının getirilmesi, kira zammı için yasal sınıra uyulmasını zorunlu kılacak yeni düzenlemeler yapılması, kira gelir vergisinin arttırılması, kiracı sayısının azaltılarak konuta olan talebin azaltılması için sığınmacı sorunun acilen çözülmesi hakkında 5 madde önerisinde bulundu.

Yine öğrencilere devletin kamuya ait tesislerinde barınma imkanı sunulması, kamunun sosyal konut üretimine ağırlık vermesi, inşaat sektörüne kentsel dönüşüm için destek verilerek yeni konut üretiminin arttırılması ve konut arzının desteklenmesi için ev sahiplerine de kentsel dönüşümde ek destekler verilmesi gerektiğinin altı çizildi. Kiralık ev fiyatlarına yüzde 25 yasal zam sınırı tartışmaları da beraberinde getirmişti.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri