Kira Alınmayan Ev İçin Vergi Ödenir Mi?

Ev sahipleri kira alamadıkları evleri için vergi ödemesi yapıp yapmayacaklarını merak ediyorlar. Kira geliri elde edilmeyen ev için kira gelir vergisi ödemesi yapılır mı?

Ev sahiplerinin en çok merak ettikleri konular arasında kira gelir vergisi yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ev sahiplerinden elde ettikleri kira gelirleri için belirli kaidelerle vergi tahsilatı yapmaktadır. Peki her ev sahibi kira gelir vergisi ödemek zorunda mı? Evden kira geliri elde edilemiyorsa yine de vergi ödenir mi? Kira geliri elde edilmeyen ev için kira gelir vergisi hesaplaması nasıl yapılır?

KİRA GELİRİ OLMAYAN EV İÇİN KİRA GELİR VERGİSİ ÖDENİR Mİ?

Kira gelir vergisi ödemesi kira geliri elde eden tüm konut sahiplerinin yükümlülüğüdür. Ancak bu durum suistimale açık olduğu için kira gelirine bakılmaksızın vergilendirme yapılabilmektedir. Bir evin bedelsiz bir şekilde kiraya verilmesi istisnalar hariç olmak üzere kira gelir vergisinden muaf olmak anlamına gelmemektedir. Kira gelir vergisi zamanında tüm ev sahipleri tarafından ödenir. Ne kadar kira gelir vergisi ödeneceği ise verilecek olan kira gelir beyannamesi ile hesaplanır.

KİRA GELİRİ YOKSA VERGİ NASIL HESAPLANIR?

Bir evin kirada olması ve kira gelirinin olmaması durumunda kira gelir vergisinin nasıl hesaplanacağı merak edilmektedir. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın uygulamaları gayet açıktır. Kira gelir vergisi için emsal kira bedeli üzerinden vergilendirme yapılmaktadır. Örneğin bir evden kira geliri elde edilemiyorsa Hazine ve Maliye Bakanlığı aynı binadaki kira bedellerini emsal alarak vergilendirme yapabilmektedir. Bu şekilde yapılan vergilendirme ile ev sahipleri belirlenen kira gelir vergisini ödemek zorundadırlar.

KİRA GELİR VERGİSİ HANGİ DURUMLARDA ÖDENMEZ

Kira gelir vergisinin belirli bir istisdna tutarı vardır ve bu tutarın altında kalan kira gelirleri vergilendirmez. ANcak vergilendirmenin bir başka istisnası daha vardır. Eğer kiradaki evde anne, baba, kardeş, çocuk gibi yakınlar bedelsiz olarak oturuyorsa bu evler için de kira gelir vergisi ödenmez.

Emlak Haberleri Haberleri