Pandemiden sonra bozulan ekonomi ve ardından gerçekleşen yüksek enflasyondan dolayı ev sahipleri kiralara fahiş zamlar yapmaya başladılar. Kiracılar ise bu zamları kabul edecek maddi imkana sahip değiller. Bu durum ev sahibi ve kiracı arasındaki dava dosyalarının katlanmasına neden oldu. Mahkemelerin iş yükü artarken artık hukuk sistemi de tıkandı.
126 BİN DOSYA ARA BULUCUYA GİDECEK!
Kısa bir süre önce yapılan yasal düzenleme ile ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne dava öncesinde ara bulucu şartı getirildi. Sadece kira davaları değil kat mülkiyetinden, komşuluktan, ortaklığın giderilmesinden kaynaklanan davalar da kapsam içerisine alındı. Yılda bu şekilde 126 bin dosya önce ara bulucuya gidecek, çözülemezse oradan mahkemeye intikal ettirilebilecek.
Avukat Çiğdem Kezer, son bir yıldır hem kiralar hem de site aidatlarının artışı nedeniyle çok ciddi sorunların baş göstermeye başladığını belirterek sorunun mahkemelere taşınmaya başladığını söyledi. Bu kanunun adliyelerde iş yükünü ciddi oranda azaltacağını kaydeden Kezer, "Özellikle 5 yılı doldurmuş kiracı ve ev sahipleri arasında ciddi anlaşmazlıklar yaşanıyor. Konu mahkemelere tahliye davası olarak yansıyor. Ara bulucular tahliye dava dosyalarının yüzde 30-35'ini azaltacak" dedi. Kira tespit davalarında büyük artış olduğunu aktaran Kezer, şunları söyledi: "Bu dosyaların da yüzde 60-65'inin ara bulucularla çözüme kavuşacağını düşünüyoruz. Ara buluculuk sistemine başvuru ücretsiz. Başvuru olduktan sonra karşı taraf görüşmeye gelmezse dava sonunda haklı bulunsa dahi ara buluculuk ücretini ödemekle yükümlüdür."
ARA BULUCU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira ve bağlı davalar için ara bulucu şartı uygulanmaya başlanacak. Taraflar dava açabilmek için dahi ara bulucuya başvurmak zorunda olacaklar. Bu başvurular adliyelerdeki ara buluculuk bürolarına yapılacak. Bu başvurularda yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapılması gerekmeyecek. Ara bulucuya başvurulduğunda anlaşmazlığı gidermek için yapılacak görüşmeler 3 hafta içerisinde neticelendirilecek. Bazı zorunlu durumlarda bu süre 1 haftaya kadar düşebilecek. Eğer taraflar anlaşma sağlayamazlarsa o zaman dava açabilecekler.