Kira Artış Oranında 12 Aylık TÜFE Hesabı Değişiyor Mu? İlk Açıklama Geldi

Kira artış oranında uygulanan 12 aylık TÜFE hesabının değişmesi noktasında sektör içinden açıklama geldi. Uygulanan sistemin kira fiyatlarının artmasına neden olduğu ifade edilirken öneri sunuldu.

Kira artış oranına ilişkin son düzenlemede Hazine ve Maliye Bakanlığı, TÜFE oranlarını baz almıştı. Bu hesaplama formülüne göre; her ayın üçüncü günü TÜİK tarafından ilan edilen enflasyon verilerine göre son 12 ayın TÜFE oranları açıklanıyor. O ay içerisinde yenilecek kira sözleşmelerinde ise ilan edilen o oran uygulanıyor.

Ay başında açıklanan enflasyon verilerine göre; Mart 2022 dönemi kira artış oranı yüzde 25.98 olarak duyuruldu.

KİRA ARTIŞ ORANLARINDA HESAPLAMA DEĞİŞECEK Mİ?

Kira artış oranlarına ilişkin uygulanan sisteme ilişkin sektör içinden açıklama geldi. SİNPAŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik, Hürriyet'ter yer alan habere göre; uygulanan kira artış oranlarının daha yüksek kiraya neden olduğunu söyledi. Bu noktada eski uygulamanın nasıl olduğuna ilişkin bilgi veren Çelik, "Eskiden ev kiraları TÜFE+ÜFE bölü iki hatta artı 2-3 gibiydi. Kira getirisinin yıllık artışları en az enflasyonun artışı kadardı." dedi.

Bu sistemin bozulduğunu ve TÜFE'ye göre düzenleme getirildiğini ifade eden Ahmet Çelik artık kimsenin kiraya vermek için gayrimenkul almadığını söyledi.

Vadeli mevduat faiz gelirlerinin bir milyon TL için aylık 15 bin TL olduğunu ifade eden SİNPAŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik "Yatırımcılar, ‘ÜFE’ye göre yüzde 71, TÜFE’ye göre yüzde 26 değer kaybı ile niye gayrimenkule yatırım yapayım?’ diyor. Bizim her projemizden kiraya vermek için yatırım amacı ile birden fazla konut alan müşterilerimiz bile artık konut almıyor.” açıklamasında bulundu.

Emlak Haberleri Haberleri