Kira Bedelini Yıllık Peşin Ödeyen Kiracılar Evden Çıkarlarsa Ev Sahibinden Kira İadesi Alabilirler Mi?

Kira bedelinin yıllık peşin olarak ödenmesi bazı sorunları bazı durumlarda beraberinde getirebiliyor. Bu kapsamda en çok da peşin ödenen kiranın evden çıkılması durumunda ne olacağı oluyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira sözleşmesi ile kurulan ilişkinin ana odağını kira ödemeleri oluşturuyor. Ev sahipleri kiracıya barınma ihtiyacını karşılayabilecek uygun bir ev temin edip o evin standartlarının muhafaza edilmesinden mükelleftirler. Kiracılar ise ev sahiplerinin kendilerine sağladıkları evin kullanım hakkı için kira ödemekle yükümlü olmaktadır. Kira bedelleri genellikle aylık olarak ödenmektedir. Bazen ise gerek ev sahibinin talebi veya kiracının tercihi ile kira bedelleri yıllık peşin olarak ödenebiliyor. Peki yıllık peşin ödenen kira yıl içerisinde kiracının evden çıkması durumunda ne olur? Ev sahibi kiracıya ödediği peşin kirayı iade etmek zorunda mı?

PEŞİN ÖDENEN YILLIK KİRA NE OLUR?

Ev sahibine yıllık peşin olarak ödenen kiranın akıbetinin ne olacağına karar verilmesi için kiracının kira sözleşmesi devam ederken evden çıkma gerekçesine bakılması gerekiyor. Eğer ev sahibinin kiracının evden çıkmasında herhangi bir kusuru yoksa kiracı ev sahibinden ödediği peşin kiranın iadesini talep etme hakkı yoktur. Bu durumda ev sahibi kira bedelinin kalan kısmını iade edip etmeme konusunda yasal bir zorunluluk altında değildir. Ev sahibi isterse bu kira bedelini kiracıya iade etmeyebilir. Ancak sonraki süreç her iki taraf için de sıkıntılı olabilir.

Ev sahibi kirasını peşin ödeyen ve sözleşme süresi dolmadan evden çıkan kiracısına kira iadesi yapmazsa boşalan evi bir başkasına kiralamamalıdır. Böyle bir durumda kiracı mahkeme yoluna başvurması halinde ev sahibnin fazladan kazanç elde ettiği tespit edilir. Kiracının evden çıkmasının bir mağduriyet oluşturmadığı gerekçesi ile mahkeme ev sahibinden kira iadesi isteyebilir.

Kiracının evden çıkmasında ev sahibinin kusuru varsa peşin ödenen kiraya dair uygulama tamamen değişmektedir. Örneği evin tadilat gerektirmesi ve ev sahibinin bunu tüm ikazlara rağmen yaptırmaması durumunda kiracıya haklı fesih hakkı doğmaktadır. Haklı fesih durumunda ise kiracının ödediği yıllık peşin kiradan kalan ayların kirası kiracıya iade edilmek zorundadır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri