Kira depozito tutarında yasal sınır! Ev, işyeri kiralayacaklar

Kira sözleşmelerinde zam oranlarına yüzde 25 sınırının gelmesinin ardından depozito ve diğer ek ödemeler daha önemli oldu. Peki depozito ödemelerinde yasal sınır ne kadar?

Kira sözleşmelerinde uygulanan yasal sınırlar diğer ek ödemelerin artmasına neden oldu. Son olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın uygulamaya aldığı düzenleme kapsamında kira artış oranı Temmuz 2023 dönemine kadar yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Ev sahipleri bu süre içerisinde yüzde 40'lara ulaşan TÜFE oranlarına göre değil de yüzde 25 üzerinden zam uygulayabilecekler.

Kira artış oranında uygulanan yasal sınırın ardından ise bazı ev sahiplerinin işyeri veya ticari ürünlerde uygulanan hava parası uygulamasına başvurdukları öğrenildi. Sektör içinden gelen açıklamalarda ev kiralamadan önce depozitoya ek hava parası talep ediliyor. Peki konut sektöründe oluşlan bu ortamda vatandaşların hakları neler?

KİRA DEPOZİTOLARINDA YASAL HAKLAR

Herhangi bir gayrimenkulün kiralanması sırasında ev sahibi yada mülk sahipleri depozito isteme hakkına sahiptir. Depozito ödemesi; kiralanacak olan gayrimenkulün kira süresi boyunca herhangi bir zarar görmemesini temin etmek amacı ile ödenen bedel olarak tanımlanır.

Bu tutar kiralama öncesi kararlaştırılan bedel kadar ödenir. Ayrıca kira depozito tutarında yasal sınır aşılamaz. Bu sınır ise kiralanacak olan gayrimenkulün aylık kira tutarı üzerinden hesaplanır. Kiralanacak olan gayrimenkulün bir aylık kirasının 3 katı depozito olarak istenebilir. Daha fazlası ise yasal değildir.

Örneğin 2000 TL aylık kira bedeliyle kiralanan bir gayrimenkul için mülk sahibi 3 aylık kira tutarı kadar yani 6000 TL isteyebilir. Daha fazla tutar talep edemez.

Emlak Haberleri Haberleri