Kira gelir vergisi muafiyeti 2023 kaç TL, belli oldu mu?

Kira geliri elde edenlerin her yıl verdikleri vergilere ilişkin istisna tutarının 2023 yılında kaç TL olarak uygulanacağı merak ediliyor. 2023 kira gelir vergisi muafiyeti tutarı açıklandı mı?

Ev sahiplerinin kiracılardan elde ettikleri kira gelirleri vergiye tabi olmaktadır. Her yıl verilen kira gelir vergisi ev sahiplerinin ödemeleri gereken vergisel yükümlülüklerindendir. Bu vergi bir hesaplama sistemi ile belirlenmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan hesaplamalarla bu tutarlar belirlenerek ödenmesi gereken vergiler ortaya çıkmaktadır. 

EV SAHİPLERİ HER YIL BEYANNAME VERMEK ZORUNDALAR

Ev sahipleri kirada bulunan evleri için her yıl vergi dairelerine beyanname vermek zorundalar. Bu beyannamede yıl içerisinde elde edilen kira gelirleri yer almalıdır. Bu kira gelirleri üzerinden belirli oranlarda vergilendirme yapılmaktadır. Vergi oranı elde edilen kiranın miktarına göre her yıl değişmektedir. Hatta bazı istisnai tutarlar üzerinden muafiyet de uygulanmaktadır. 

2023 YILI KİRA GELİR VERGİSİ İSTİSNASI!

2022 yılı için kira gelir vergisi için muafiyet tutarı 9.500 TL olarak belirlenmişti. Buna göre bir ev sahibi yıl içerisinde toplam 9.500 TL kira geliri elde etmişse bu istisna kapsamında giriyor. Böylelikle herhangi bir vergi ödemesi yapılmıyor. Ancak burada tek ev üzerinden hesaplama yapılmıyor. Ev sahibinin kiradaki tüm evleri üzerinden hesaplama yapılıyor. Fazla sayıda kiralık evi bulunan ev sahiplerinin kira gelir vergisi istisnasından yararlanmaları pek mümkün olmuyor. 2023 yılı için kira gelir vergisi muafiyet tutarı henüz açıklanmadı. 

KİRA GELİRİ YOKSA EMSAL DEĞERDEN VERGİLENDİRME YAPILIYOR!

Bazı ev sahipleri evlerinden kira geliri elde edemiyor olabilir. Örneğin bir tanıdığına evi bedelsiz olarak kiraladığını ev sahibi iddia edebilir. Ancak bahsi geçen evde oturan ev sahibinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler dışındaysa yine kira gelir vergisi ödemekten kurtaramıyor. O zaman emsal bedel üzerinden kira gelir vergisi hesaplaması yapılıp ev sahibinden tahsil ediliyor.

Emlak Haberleri Haberleri