Kira Gelir Vergisinden İndirilecek Giderler 2021

Kira geliri olan ev sahipleri için kira gelir vergisi ödeme dönemi başladı. Bu süreçte en çok merak edilenler ise 2021 kira gelir vergisi beyannamesi hesaplama, muafiyet sınırı ve vergiden düşülecek giderler oldu.

Kira geliri olan ev sahipleri için kira gelir vergisi ödeme dönemi başladı. Bu süreçte en çok merak edilenler ise 2021 kira gelir vergisi beyannamesi hesaplama, muafiyet sınırı ve vergiden düşülecek giderler oldu. 2020 senesinde sahibi olduğu taşınmazı kiraya vererek kira geliri elde eden ev ve işyeri sahipleri bu gelir üzerinden 2021 yılında tahakkuk eden tutarda vergi ödemekle yükümlü olacaklar.

KİRA GELİR VERGİSİNİ GİDER İNDİRİMİ İLE YÜZDE 15 ORANINDA DÜŞÜRMEK MÜMKÜN!

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Karabıyık 2021 yılı kira geliri istisna tutarı için açıklanan rakamın 6 bin 600 TL olduğunu hatırlatarak bu rakamı aşan kişilerin kira gelir vergisi beyannamesi vereceklerini duyurdu.

MANTOLAMA GİDERİ KİRA GELİRİNDEN DÜŞÜLÜR MÜ?

Özellikle de enerji kimlik belgesinin zorunlu hale gelmesinin ardından pek çok binada mantolama yapılırken ödenen mantolama giderlerinin kiradan düşülüp düşülemeyeceği konusu da merak konusu olmuştu. Konu hakkında açıklama yapan Karabıyık "Ödenen emlak vergisi, kiraya verilen gayrimenkule yönelik onarım masrafları, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik yapılacak dış cephe mantolama masrafları gibi. Bazı giderler ise yıllara yayılarak gider yazılabiliyor. Binanın değerini artıracak nitelikte; kombi harcaması, tesisat döşenmesi gibi harcamaların, gayrimenkulün maliyet bedeline ilave edilerek her yıl yüzde 2 oranında amortisman (yıpranma) gideri hesaplanması gerekiyor" diyerek bu giderin kira gelir vergisi hesaplama işleminde düşüldüğünü söyledi.

KİRA GELİRİNDEN DÜŞÜLECEK GİDERLER HANGİLERİ?


  • Son 5 seneden konut alan taşınmaz sahipleri tek bir konut için geçerli olmak üzere yüzde 5 oranında hesaplanan tutarı kira gelirinden düşebilmektedir. Ancak işyeri kira geliri hesaplaması için bu indirim hakkı sunulmamaktadır.

  • Konut kredisi çekilerek alınan evin kiraya verilmesi durumunda konut kredisi faizi kira gelirinden düşülebilir.

  • Emlak vergisi başta olmak üzere kiraya verilen konut için ödenen tüm vergiler, sigorta giderleri, belediyelere ödenen harcamalar kira gelirinden düşer.


HEM KİRA GELİRİ HEM KİRA GİDERİ OLANLAR NE YAPACAK?

Hem kira geliri hem de kira gideri olan ev sahipleri ise kira giderini kira gelirinden düştükten sonra kalan tutar için ödeme yapabilecekler. Bu tutar muafiyet sınırının üstünde kalırsa kira gelir vergisi beyannamesi verilerek ödemeler yapılacak.

Emlak Haberleri Haberleri