Kira sözleşmesi hem taşınmazı kiralayan hem de taşınmazı kiraya veren tarafın hakkını koruyan son derece önemli sözleşmelerdir. Her iki taraf içinde hak kaybı yaşanmaması için mutlaka imzalanan sözleşmede dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır.
Sözleşmelere atılan imzalar her iki taraf içinde bağlayıcılık taşımakta olup yine de bazı koşullarda imzalanan kira sözleşmesi geçersiz sayılabilmektedir. Peki, kira kontratı nasıl doldurulur, ne zaman yenilenir, hangi durumlarda geçersiz olur, imzalarken nelere dikkat edilmelidir?
KİRA SÖZLEŞMESİ HANGİ DURUMLARDA GEÇERSİZDİR?
İmzalanan kira sözleşmesi kiraya verilen taşınmazın kullanım koşulları, kiralama süresi, kira bedeli gibi kriterleri belirler. Sözleşmenin imzalanması ile sahibi olduğu taşınmazın kullanım hakkını bir başkasına devreden sahibi bu hak devri karşılığı belirlenen kira bedelini alır.
Ancak, kira sözleşmesi bazı durumlarda geçersizdir. Örneğin kira sözleşmesini imzalayan kişi taşınmazın sahibi değilse, ya da taşınmaz sahibi kendisine böyle bir yetki vermediyse bu durumda imzalanan kira sözleşmesi geçersiz olur. Bu nedenle kira sözleşmesi imzalanan kişinin tapu üzerinde taşınmaz sahibi olup olmadığı ya da bu kişiden aldığı bir vekâletname olup olmadığı kontrol edilmelidir.
KİRA SÖZLEŞMESİ HAKLI FESİH SEBEPLERİ NELERDİR?
Kira sözleşmesinin haklı fesih sebebi bulunmakta olup kiracının kirayı ödememesi, kiralanan taşınmazı amacının dışında kullanması, kira sözleşmesinde kendisine getirilen yükümlülükleri yerine getirmemesi durumunda sözleşmesi iptal edilir. Örneğin taşınmazın ev olarak kiralanmasına rağmen ofis olarak kullanılması, kiranın geç ödenmesi ya da eksik yatırılması, kiralanan taşınmazın yıkılması, taşınmazın bir başkasına satılması gibi nedenler kira sözleşmesinin haklı fesih sebepleri arasında yer almaktadır.