Kira kontratı imzalamadan önce sözleşmede olduğuna emin olmanız gereken 7 madde

Kira kontratı dolduracak olan tüm ev sahipleri ve kiracıların çok dikkatli olmaları gereken noktalar var. İleride herhangi bir sorun olmaması mağduriyet oluşmaması için o maddeleri hatırlatıyoruz.

Emlak365.com - Ev sahipleri ile kiracıların anlaşmaları durumunda imzalanan kira kontratı çok önemli bir noktada bulunuyor. Daha ileriki zamanlarda yaşanabilecek anlaşmazlıklar önceden hazırlanan kontrat kapsamında bildirilen maddeler esasına göre çözülüyor. Kiracıların veya ev sahiplerinin çeşitli nedenlerden dolayı mağdur olmamaları adına mutlaka dikkat etmeleri gereken maddeler var.

KİRA SÖZLEŞMESİNDE YER ALMASI GEREKEN 7 MADDE

Kira sözleşmesi hem kiracının zorda kalmaması hemde ev sahibinin hakkının korunması amacıyla hazırlanır. Kira sözleşmesi çok açık net ve kapsamlı bir şekilde hazırlanır. Sözleşmeye esas tüm hususların en ince ayrıntıya kadar sözleşmede yer alması hem ev sahibinin hemde kiracının yararınadır. Sözleşme hazırlanırken mutlaka madde madde bildirilmesi gereken o maddeler ise şu şekilde sıralanabilir.

1-) İlk ve en önemli husus; kira sözleşmesi imzalanan kişinin gerçek ev sahibi olup olmadığından emin olunması gerekiyor. İkinci durumda ise o kişinin yasal bir vekillik durumu kontrol edilmeli ve sözleşme emin olunduktan sonra imza atılmalı.

2-) Ufak görünen ancak gözden kaçtığında ciddi sorunlara neden olan durumlardan birisi sözleşmede yer alan adresin kiralanan konuta ait olmadığı çok dikkatli incelenmeli.

3-) En çok sorun yaşanan alanlardan birisi kira artış dönemi. Kira artış döneminin hangi ay olacağı, hangi tarihten itibaren zamlı kira ödeneceği sözleşmede açık net şekilde bildirilmeli.

4-) Kiracı ve ev sahibinin adı soyadı TC kimlik numarası iletişim bilgileri sözleşmede yer almalı.

5-) Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirtilmeli. Kiracılar ödemeleri banka hesabından açıklama kısmı doldurarak yapmalı.

6-) Depozito maddesinde detaylar yer almalı. Depozitonun ne kadar verildiği hangi durumlarda ödenmeyeceği, hangi durumlarda iade edileceği kontratta yer almalı.

7-) Mevcut demirbaşlar ve evin durumuna ilişkin ayrıntılar da sözleşmede açık bir şekilde belirtilmeli.

Türk Borçlar Kanunu 229 maddesinde kira sözleşmesi "Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir" şeklinde tanımlanmıştır. Sözleşme yasal evrak olduğundan çok dikkatli ve detaylı doldurulmalıdır.

Emlak Haberleri Haberleri