Kira Krizi İle Boğuşan AVM'lerin Yatırım Değeri Eriyor: 110 Milyar Dolarlık Kayıp!

Patlak veren koronavirüs salgını döneminde en büyük kaybı yaşayan sektörler arasında yer alan AVM'ler büyük bir kira krizi ile karşı karşıya gelmişti.

Koronavirüs salgınının patlak verdiği dönemde zorunlu kısıtlama kararlarından en çok etkilenen ve insanların hastalık kapma endişesi ile uzak durduğu alışveriş merkezleri büyük kayıplar yaşamıştı. Sektörde pek çok marka dükkan kapatma kararı almak zorunda kalırken o dönemde bazı AVM'ler kiracılarına destek olmak için kiraları erteleme ve almama kararları açıklamıştı.

Pandeminin geride kalmasına rağmen bu seferde ekonomide yaşanan dalgalanma nedeni ile AVM'ler zarar yazmaya devam etti. Konu hakkında açıklama yapan Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği’nin (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş alışveriş merkezlerinin yatırım değerlerinin günden güne eridiğini dile getirdi.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİN YATIRIM DEĞERİ 150 MİLYAR DOLARDAN 40 MİLYAR DOLARA DÜŞTÜ!

Salgın döneminde alışveriş merkezlerinin 11 milyar liraya yakın kira desteği verdiğini belirten Altaş “Salgın ile birlikte kira gelirimizde erime had safha aya ulaştı. Yıllık kira gelirimiz 26-27 milyar TL. Salgında bu gelirin 11 milyar TL’sinden markalara destek vermek adına feragat ettik. 7 yıl öncesi ile kıyaslandığında ise 100 dolar olan metrekare başına kira, 30 dolarlara kadar düştü. Yani yüzde 70 gerileme söz konusu. Bu gelişmeler yatırım değerinin de erimesine yol açtı. Geçmiş dönemde 150 milyar dolar olan AVM’lerin yatırım değeri 40 milyar dolara kadar düştü” diyerek büyük bir değer kaybı yaşandığını söyledi.

Dünya Gazetesi tarafından yapılan habere göre Altaş alışveriş merkezleri için acil bir kurtarma planı hazırlanarak borç yapılandırması imkanı sunulması gerektiğini belirterek, geçmiş dönemde futbol kulüpleri ve konut şirketleri için yapılan uygulamaları örnek gösterdi. Türkiye genelinde halihazırda aktif olarak hizmet veren toplam 443 AVM bulunuyor.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri