Kira zam sınırının kaldırılması sonrasında ev sahipleri 2 yıllık zararını telafi etmek için kiraları hızla artırdı. Ancak enflasyon artması vatandaşların maaşlarının erimesine neden oldu. Aylık kira ödemesinde zorlanan vatandaşlar bu noktada kira ödemesinin en fazla kaç gün gecikebileceğini merak ediyor.
KİRACI KİRA ÖDEMESİNİ GECİKTİREMEZ
Borçlar Kanunu’nda yer alan maddeye göre kiracı kira ödemesini geciktiremez. Kira ödemesinin mutlaka belirtilen zamanda yapılması gerekiyor. Burada ev sahibinin takındığı tavır da son derece önemlidir. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki, kiracı kirayı 1 gün bile geciktirse, bu durumda ev sahibinin kiracıya ihtarname çekmeye hakkı bulunuyor.
İhtarname, kiracının kirasını kısa süre içerisinde ödemesi gerektiğini aksi durumda sözleşmesinin fesih edilerek kiracının evden çıkarılacağını gösterir.
EV SAHİBİ GECİKME FAİZİNİ İSTEYEBİLİR
Ev sahibi ile sözleşmesinin feshedilmesi halinde ev sahibi istediği durumda kira bedeli üzerinden gecikme faizi isteyebilir. Bu durumda ev sahibi ile anlaşmakta ve doğru yolu bulmakta fayda var. Kiracılar durumlarını ev sahiplerine net bir şekilde anlatarak orta yolu bulma konusunda çaba gösterebilir. Ancak bu durumda yasaların ev sahiplerinden yana olduğunu unutmamak gerekiyor. Çünkü kiracıların kirayı 1 gün geciktirme hakkı bile bulunmuyor.
Öte yandan kiracı kirasını zamanda ödemezse 1 yıl içinde 2 defa yazılı ihtar yapılabilir. Kira dönemi sona erdiğinde de ev sahibinin kiracıya tahliye davası açma hakkı da bulunur.