Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak Hayal Oldu, Vatandaş Konut Kredisi Taksiti Öder Gibi Kira Ödemeye Başladı!

Tüm dünya büyük bir konut krizi yaşarken Türkiye konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak sıralamada birinci sırada yer almıştı. Dar gelirlinin ev sahibi olması imkansız hale geldi, kiralar arttı

Pandemi döneminde yaşanan ekonomik sorunlar yüksek enflasyon olarak kendisini göstermeye devam ederken yaşanan süreçte konut fiyatları da büyük bir hızla yükselişe geçmişti. Korona virüs salgınının ilk patlak verdiği 2020 senesinin başında çakılan konut fiyatları sonrasında büyük bir hızla yükselişe geçmişti.

Hatta o tarihte pek çok ekonomist yükselen konut fiyatlarına karşı vatandaşları uyarmış, ev fiyatlarında balon olduğunu iddia ederek "konut fiyatları tepetaklak olacak, çakılacak" açıklamaları ile gündemi uzun süre meşgul etmişti. Konut fiyatlarında yaşanan sert yükseliş 2022 senesinde de hızını arttırarak devam ederken İstanbul'da ortalama konut fiyatı 1 milyon lira sınırını aşarak ağızları açık bırakmıştı.

KONUT FİYATLARI ALEV ALDI, DAR GELİRLİ VATANDAŞLAR VE ORTA DİREK İÇİN EV SAHİBİ OLMAK HAYAL OLDU!

Yaşanan sert yükseliş nedeni ile ne yazık ki alt gelir grubu ve dar gelirli vatandaşlar için ev sahibi olmak imkansız hale geldi. Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi raporu ile Türkiye geneli ortalama konut fiyatı metrekaresi 8 bin 500 TL sınırını aşarken 100 m2 bir daire fiyatı böylelikle 850 bin liraya ulaştı. Bu rakam dar gelirli vatandaş için ütopik hale gelmiş oldu.

Vatandaş bu rakamın 350 bin TL'sini peşinat olarak ödese dahi kalan 500 bin liralık için konut kredisi çekmek isterse aylık taksit tutarı 8 bin 214 TL'ye geliyor ve nerede ise 2 asgari ücret maaşına denk geliyor.

KİRALIK EV FİYATLARI ARTTI, 1 SENE ÖNCEKİ KONUT KREDİSİ TAKSİT TUTARINI AŞTI!

Satılık konut fiyatlarında yaşanan artış cepleri yakarken çareyi kiralık evde arayan vatandaşlar burada da mağdur edildi. Son dönemde artan mülteci sayısı ve düşen konut üretimi nedeni ile kiralık ev kıtlığı yaşanırken İstanbul'da ortalama konut kirası 6 bin liraya ulaşarak dudakları uçuklattı. Ziraat Bankası tarafından pandemi döneminde verilen 1 sene ertelemeli ucuz konut kredisi kampanyası döneminde satılık ev fiyatları 250 - 300 bin TL civarında yaşarken o tarihte pek çok vatandaş aylık 2 bin TL taksitle konut kredisi çekerek ev sahibi olmuştu. Yeni dönemde ise vatandaşların büyük bir bölümü konut kredisi taksiti öder gibi kira ödemeye başlamış oldu.

Haber Kaynağı: Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri