Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmanın Önü Acilen Açılmalı!

İnşaat sektörü yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile büyük bir darbe alırken konut satışı rakamları düşmeye devam ediyor. Peki, konut satışları nasıl yükselir, acil yapılması gereken müdahaleler neler?

İnşaat sektörü yükselen konut kredisi faiz oranları nedeni ile büyük bir darbe alırken konut satışı rakamları düşmeye devam ediyor. Peki, konut satışları nasıl yükselir, acil yapılması gereken müdahaleler neler?

İnsanların temel ihtiyaçları arasında yer alanlardan biri olan barınma ihtiyacı Türkiye'de aynı zamanda geleceğe yapılan en büyük yatırımlar arasında da yer alıyor.



Yani insanlar kendilerini ve ailelerini güvence altına almak için konut sahibi olmak istiyor. Ancak son yıllarda yükselen konut fiyatları ve son 1 yıllık süreçte rekor üstüne rekor kıran konut kredisi faiz oranları deyim yerindeyse vatandaşın hesabını kursağında bırakmaya devam ediyor.



Konut Kredisi Faiz Oranları Neden Yükseldi?



Emlak365.com olarak son dönemde artan konut kredisi faiz oranları ve konut kredisi faiz indirimi nedeni ile verilen sözlerin adeta unutulması nedeniyle vatandaşın büyük bir mağduriyet yaşadığına tanık oluyoruz.



Özellikle de konut kredisi faiz indirimi beklediği için her geçen gün yükselen faiz oranları ile mağduriyeti artan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yapılan ilk açıklamalar nedeni ile beklemede kalan kişilerin tepkisi ise çok daha yüksek.



Tek amacı sadece başını sokabilecek bir ev almak isteyen alt gelir grubu ve orta gelir grubu aileler Emlak Konut tarafından başlatılan Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasını büyük bir umutla beklemiş ancak hem satışa sunulan konutların yüksek fiyatlı olması hem de kampanpanın Türkiye'nin 81 iline yayılamaması nedeni ile büyük hayal kırıklığı yaşamıştı.



Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyası satış rekorları kırdı ancak bu satış büyük bir umutla konut kredisi indirimi bekleyen dar gelirliye değil, zengin ve yabancı yatırımcılara yaramıştı. Durum böyle olunca vatandaş yine umutla tüm konutları kapsayacak bir konut kredisi indirimi beklemeye koyulmuştu.



Bankaların Konut Kredisi Faiz Oranları Neden Düşmedi?



Dolar kurunun önlenemez yükselişi enflasyon rakamlarını körüklemesi hükümetin artan bütçe yükünün içerisinde kredi faiz oranlarına yer ayıramamasına neden oldu. Aslında vatandaşın bu noktadaki en büyük kırgınlığı sürekli olarak "faiz oranlarını indireceğiz" açıklamasında bulunan yetkililerin sessizliğe bürünmesineydi.



Son açıklanan enflasyon rakamları ve Ekim ayı enflasyon rakamları ile umutlar bir kere daha boş çıktı. Eskiden hükümetin belkide bir hamle yaparak konut kredisi faiz oranlarını düşüreceğine inanan finans uzmanları dahi artık konut kredisi faiz indiriminin hayal olduğunu söylemeye başladı.



Emlak Konut Bankası Devletin Elindeki Son Fırsattır, Heba Edilmesin



Devletin elinde kala kala bir Emlak Bankası kaldı. Vatandaş artık bankaların ellerinden kurtarılmalı, bankaların konut kredisi faiz oranları ile mücadele etmek yerine Avrupa ülkelerinde olan sistemlerin benzerleri kurularak insanlara gerçekten kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı tanınmalıdır.



Emlak Bankası üzerinden uzun vadeli ve düşük faizli kredi kullandırılmalı, insanlar bankalar yerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ait olan, kar etme amacı gütmeyen Emlak Bankası üzerinden ev sahibi olma hakkını kullanabilmelidir. Yıl sonuna doğru ya da en geç 2019 yılının birinci çeyreğinde açılacak olan Emlak Bankası için düzenleme bu şekilde yapılmalı, inşaat sektörü kadar vatandaşın da çıkarına olacak yeni bir yasal düzenleme ile çalışmaya başlamalı ve ölü doğumun önüne geçilmelidir.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"


Emlak Haberleri Haberleri