Kiracılığın başlangıcı anlamına gelen kira sözleşmeleri ile alakalı olarak yeni bir planlama yapıldığı belirtildi. Hükümetin kayıt dışılığı önlemek adına hazırladığı bu yeni planlama ile kira sözleşmelerinde devrim gibi bir değişiklik yapılacak. Bu değişikliğin yapılması kira sözleşmelerinin mahiyetini de tamamen değiştirmiş olacak.
KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET’TEN YAPILACAK
Kira sözleşmeleri ile alakalı olarak alınacak olan yeni karara göre artık kırtasiyeden alınan kira sözleşmesi örnekleriyle mülk sahipleri ile kiracılar arasında kira sözleşmesi yapılamayacak. Kira sözleşmeleri tamamen e-devlet sistemine taşınacak ve orada yapılacak. Bu şekilde ev veya iş yeri sahiplerinin kira gelirlerinin vergilendirilmeleri de daha denetlenebilir olacak. Kiracılar ise kira sözleşmelerini kaybetmek gibi bir endişe ile karşı karşıya kalmayacaklar.
2024 SONUNA KADAR UYGULAMAYA GEÇİLECEK!
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı bu düzenleme en geç 2024 yılının sonuna kadar uygulamaya girecek. Kiracılar ile mülk sahipleri kira sözleşmelerini e-devlet sistemi üzerinde bu tarihten sonra yapmaya başlayacaklar. Ancak bu sürenin önce çekilebileceği ve 2023 yılında devreye alınabileceği de görüşülüyor. Bu durumda kiracılık hususunda devrim gibi değişiklikler yapılmış olacak.
KİRA SÖZLEŞMELERİNİN MAHİYETİ DEĞİŞECEK!
Kira sözleşmelerinin e-devlet sistemi üzerinde yapılacak olması bu yazılı belgelerin mahiyetini de değişecek. Kanuna göre şu anda kira sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması bile bir zorunluluk değil. Mülk sahipleri ile kiracılar arasında sözlü kira sözleşmesinin dahi yasal geçerliliği bulunuyor. Ancak yeni sistem devreye girdiğinde gerek sözlü gerekse de elden yapılan yazılı kira sözleşmelerinin hukuki bir geçerlilikleri kalmayacak. Bunun için de kanun değişikliği yapılması gerekiyor.
MEVCUT KİRA SÖZLEŞMELERİ NE OLACAK?
Kira sözleşmelerinin e-devlet sistemi üzerinden yapılmasına dair yeni bir sisteme geçiş planlanırken mevcut kira sözleşmelerinin ne olacağı da merak ediliyor. Bu konuda bir geçiş süreci uygulanacağı bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı 6 aylık bir ek süre tanımlayacak. Bu süre içerisinde mevcut kira sözleşmelerinin sisteme entegre edilmesi talep edilecek. Mülk sahipleri ve kiracılar mevcut kira sözleşmelerini e-devlet sistemlerine aynı koşullarda girebilecekler. Bu konuda vergi daireleri üzerinden vatandaşlara yardımcı olunacak ama e-devlet üzerinden de bu işlemler gerçekleştirilebilecek.