Kira Sözleşmesi Başkasına Devredilir Mi?

Kira sözleşmesi konusunda akıllarda soru işareti yaratan kira sözleşmesi başkasına devredilir mi? sorusunu haberimizin içeriğinde yanıtladık. İşte kira sözleşmesi devrine ilişkin bilinmesi gerekenler.

Kira sözleşmesinde mülk sahibi ve kiracı olmak üzere iki taraf bulunmaktadır. Kira sözleşmesinin henüz bitmediği durumlarda kiracının kira sözleşmesini üçüncü bir kişiye devredip devredemeyeceği konusu akıllarda soru işareti yaratmaktadır.

KİRA SÖZLEŞMESİ BAŞKASINA DEVREDİLİR Mİ?

Bu konu hakkında en net ibare Türk Borçlar Kanunu'nun 323. Maddesi'nde belirtilmişti. Kiracı ile kiraya veren arasında yapılan sözleşmede değişiklik meydana gelmesi nedeniyle ortaya çıkan sorun şu madde ile açıklanmıştır;

'' Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz '' denilmiştir.

Normal şartlarda kiracının kira sözleşmesini başkasına devretme hakkı bulunmaktadır. Fakat bunun gerçekleşebilmesi için kiracının mal sahibinden yazılı onay alması gerekmektedir. Onay alınması sonucu devir işlemi gerçekleştirildikten sonra yeni kiracı, eski kiracının tüm haklarını ve borçlarını devralmış olacaktır.

İşyeri kiralarında ise durum biraz daha farklı olmaktadır. İşyeri kiralarında kiracı hakları gereğince, mal sahibinin yazılı rızası alınmasa da kira sözleşmesinin devri mümkündür. Ancak eski kiracı, yeni kiracının oluşturabileceği zararlara karşı mal sahibine iki yıl daha sorumlu olacaktır.

İşyeri kiralarında mal sahibinin kira sözleşmesi devri için her ne kadar onayı alınmak zorunda olmasa da bazı durumlarda mal sahibinin bu konu hakkında itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Örneğin yeni kiracının sicil kaydı bozuk ya da kirayı ödeyemeyecek durumda olduğunu öğrenen mülk sahibini kira sözleşmesine itiraz edebilecektir.

Emlak Haberleri Haberleri