Kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında kiralanan taşınmaza ilişkin uyulması gereken tüm kurallar ve kiralama şartları kira sözleşmesi ile belirlenmektedir. Kira sözleşmesinin feshi ise belirli şartlara bağlıdır.

Kira sözleşmeleri hem kiracıları hem de ev sahiplerini bağlayıcı özelliğe sahip olup tarafların uymaları gereken kurallar ve kiralama koşulları bu sözleşme ile belirlenmektedir. Kira kontratı ya da halk arasında bilinen diğer adı ile kira sözleşmesi konutun gerçek sahibinin belirli bir süre bu konutu kullanma hakkını kiracıya devrettiği sözleşmedir. 

Kira sözleşmesi pek çok kişi tarafından aslında pek çok önem verilmeden imzalanmasa da aslında hem kiracıyı hem de ev sahibini attıkları imzalar ile ciddi sorumluluklar ve mali yükümlülük altına almaktadır. Karşılıklı olarak iki tarafın da yaşadıkları anlaşmazlıklarda yaşanan anlaşmazlığın çözümü sözleşmede yer alan maddelere göre belirlenmektedir. 

KİRA SÖZLEŞESİ FESHEDİLEBİLİR Mİ?

Tüm sözleşmelerde olduğu gibi kira sözleşmesinde de fesih hakkı bulunmakta olup ancak bu sözleşmenin feshinde belirli koşulların oluşması gerekir. Hem kiracılar hem de ev sahipleri için haklı fesih sebepleri bulunmakta olup bu sebeplerin oluşması durumunda sözleşme feshedilebilir. Örneğin kiracının oturduğu evin kentsel dönüşüme girmesi ve yıkılması durumunda kira sözleşmesi otomatik olarak feshedilir. 

Yine kiracının evi kullanamayacak hale getirdiği şekilde kiralanın mülkün tadilata girmesi, elektrik ya da suyunun kalıcı olarak kesilmesi gibi durumlarda kiracının haklı feshi sebebi oluşur. Ancak bu şartların ortaya çıkmadığı durumlarda kira sözleşmesini iptal eden taraf kira sözleşmesini feshetmesi durumunda diğer tarafa tazminat ödemek zorunda kalır. Örneğin kiracının kira sözleşmesi devam ederken evi boşaltması durumunda  kalan kira tutarını tazminat olarak ev sahibine ödemesi gerekmektedir. 

Emlak Haberleri Haberleri