Kira sözleşmeleri ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tüm elişkilerin çerçevesini net şekilde belirleyen akitlerdir. Bu sözleşmeler ile tarafların sorumlulukları, birbirlerine karşı yükümlülükleri, kiracılık sürecindeki hakları, sözleşme sona erdiğinde yapılması gerekenler, kiranın ne kadar zamlanacağı, ödemelerin ne zaman yapılacağı, demirbaşlar gibi ayrıntılar belirlenmektedir. Kira sözleşmesinin kaybolması ise başlı başına bir sorundur.
KİRA SÖZLEŞMESİ KAYBOLURSA NE OLUR?
Kira sözleşmesinin kaybolması durumunda hem ev sahipleri için hem de kiracılar için bazı riskler bulunmaktadır. ANcak bu riskler karşılıklı güvenin tesis edildiği kiracılık ilişkisinde bulunmamaktadır. Böyle bir ilişkide kira sözleşmesinin dahi pek bir önemi yoktur. Lakin kiracı ile ev sahibi birbirlerini pek tanımıyorlarsa, arada bir hukuk oluşmamışsa, anlaşmazlıklar sık sık yaşanıyorsa o zaman kira sözleşmelerinin hayati önemi bulunuyor. Bu türden kiracılık ilişkisinde kira sözleşmesi her iki taraf için de sigorta gibi görev görmektedir.
Kira sözleşmesinin kaybolması halinde eğer taraflar kötü niyetle konuya yaklaşırlarsa birbirlerini mağdur edebilirler. Ev sahibi kira sözleşmesini kaybederse kiracı kira zam oranının düşük olduğunu iddia edebilir. Evdeki demirbaşları yok sayabilir, sçzleşmede olmayan maddeleri olmuş gibi ev sahibinden talep edebilir. Aynı şekilde kiracı kira sözleşmesini kaybederse ev sahibi kiracının kirasına fazla zam yapabilir, evde olmayan eşyaları demirbaş olarak iddia edebilir, kiracıdan ekstra taleplerde bulunabilir.
NE YAPILMALIDIR?
Kira sözleşmesinin kaybolması durumunda tarafların niyetlerine göre hareket edilmelidir. Uzlaşma yanlısı olunması halinde herhangi bir sorun yaşanmaz. Bunun için taraflar aynı şartlarda yeni bir kira sözleşmesi yapabilirler. Ancak anlaşmazlık durumunda da pek yapılacak bir şey bulunmamaktadır. Mahkeme süreçlerini başlatmak ve bunun için de profesyonel hukuk desteği almak mağduriyetleri en aza indirebilir.