Kira sözleşmesi yapılırken ev sahipleri ile kiracılar arasında kefil tartışması yapılabiliyor. Ev sahipleri bazı durumlarda kiracılardan kendilerine bir kefil göstermelerini isteyebiliyorlar. Peki kira sözleşmesinde kefil olur mu? Kira sözleşmesinde kefalet ilişkisi kurulabilir mi? İşte kira sözleşmesinde kefillere dair merak edilen detaylar....
KİRA SÖZLEŞMESİNDE KEFİL OLUR MU?
Kira sözleşmelerinde kefil olup olmayacağı Türk Borçlar Kanunu’na göre yorumlanmaktadır. Bu kanuna göre her türlü borç için kefalet kurulabilir. Dolayısıyla ev sahipleri kiracılardan kira sözleşmesinde kira borçlarına kefil olacak birisini isteyebilirler. Bu durum ev sahibi açısından ek bir güvencedir. Kiracı kira borcunu ödemezse borçtan kefil olan kişi sorumlu olacaktır.
KİRA SÖZLEŞMESİNDE GEÇERLİ KEFİLLİĞİN ŞARTLARI!
Kira sözleşmelerinde eğer kefalet ilişkisi kurulacaksa bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikle kira sözleşmesi yapılırken kefil olacak kişi ne kadarlık bir borca kefil olduğunu net şekilde bilmelidir. Bundan dolayı da bu husus kira sözleşmesinde ayrıca yazılı bir şekilde belirtilmelidir. Aksi durumda kefilin imzası olsa dahi bu kefalet yasal olarak geçerli olmayacaktır.
Kira sözleşmelerinde kefillik için gereken bir şart da sözleşme süresidir. Ev sahibi ile kiracı kira sözleşmesi yapıp kefilin de imzası alındıktan sonra 1 yıllık süre dolduktan sonra bu kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl daha uzayacaktır. Ancak bu durumda kefilin kefaleti düşecektir. Uzayan sözleşmelerde kefilin herhangi bir sorumluluğu yoktur. Bunun aşılabilmesi için kira sözleşmesine ek bir madde olarak sözleşme uzarsa kefilin kefaletinin devam edeceğine dair bir madde eklenmelidir. Böyle bir düzenleme ile kefalet düşmeyecektir.