Kira Sözleşmesinde Yazılı Zam Oranı Mı Yoksa Yasal Kira Zammı Oranı Mı Geçerlidir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zammı konusunda tartışmaların en yoğun yaşandığı günlerden geçiliyor. Kira sözleşmelerinde zam oranı yazılıysa buna uymak şart mıdır?

Kira zammı meselesi oldukça tartışma çıkaran konular arasında yer alıyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerde ev sahipleri kira zamlarını yüzde 100 seviyesine yaklaştırmaya çalışıyorlar. Kiracılar ise bu yüksek zamlarla muhatap olmamak için yasal haklarını araştırıyorlar. Yüksek kira zammına maruz kalmak istemeyen kiracıların bu haklarını oldukça iyi bilmeleri gerekiyor.

KİRAYA NE KADAR ZAM YAPILABİLİR?

Kiracıların yüksek kira zammı ile karşı karşıya kalmak istememesi için bazı önlemleri almaları gerekiyor. Öncelikle ev sahiplerine tahliye taahhütnamesi verilmemesi gerekiyor. Bu tahliye taahhütnameleri kiracıların evden çıkarılmalarını sağlayabildiği gibi ev sahipleri tarafından yüksek kira zammı için koz olarak da kullanılabiliyor. Bunun ev sahibine verilmesi demek mecburen yüksek kira zammına katlanılması anlamına geliyor.

Kira sözleşmelerinde taraflar ne kadar kira zammı yuapılacağına dair anlaşma sağlayabilirler. Bu anlaştıkları rakam yasal kira artış oranının üzerinde de olabilir. Ancak sözleşmeyle dahi belirlenmiş olsa bile ev sahipleri kiraya yasal kira artış oranının üzerinde zam yapamazlar. Yargıtay tarafından verilen emsal kararlara göre kira sözleşmelerinde yazılı olan kira zam oranı eğer yasal kira artış oranının üzerinde olursa uygulanması şart değildir. Bu durumda ev sahibi kiraya en fazla yasal kira zammı oranında artış yapabilir. Bunun üzerine çıkacak olan kira zammı için kiracının rıza göstermesi, itiraz etmemesi gerekir.

Yasal kira artış oranının üzerinde zam yapmak isteyen ev sahipleri kiracıları buna zorlayamazlar. Ev sahipleri yasal sınırlar çerçevesinde kalmak kaydıyla kira zammı yapabilirler. Kiracıya ya zam yap ya da evden çık şeklinde bir talepte kesinlikle bulunulamaz.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri