Ev sahipleri kiraladıkları evlerinde kiracılarla çeşitli nedenlerle anlaşmazlığı düşebilmektedirler. Böyle bir durumda da ev sahibi kiracısının evden çıkmasını talep edebilir. Ancak her zaman bu talebe olumlu yanıt verilmeyebiliyor. Kiracı kira sözleşmesine dayanarak kiracılık durumunun devamında ısrarcı olabiliyor. Bu durumda ise ev sahibi haklı bir gerekçe ile kira tahliye davası açabiliyor.
KİRA TAHLİYE DAVASI NEDİR?
Kiracısı ile sorun yaşayan ev sahipleri mahkeme yoluna başvurarak kiracılarının evden tahliyesini talep edebilmektedirler. Ancak burada en kritik nokta ev sahibinin belgelenebilir haklı bir gerekçesinin olması gerektiğidir. Bu şekilde haklı gerekçe olmaması durumunda kira tahliye davası açılmak istense dahi mahkeme süreçleri ilerletilemeyebilir. Haklı gerekçe ile kira tahliye davası açan ev sahipleri ise davanın sona ermesini beklemeye başlarlar.
KİRA TAHLİYE DAVASI NE KADAR SÜRER?
Bir ev sahibi kiracısı aleyhinde kira tahliye davası açması durumunda sürenin ne kadar süreceğini öğrenmek istemektedir. Bu durumda bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Öncelikle kiracılar zaman kazanmak istemeleri durumunda kira tahliye davasının sona ermesi uzamaktadır. Bu da ev sahiplerinin mağdur olmaları anlamına gelmektedir.
Kira tahliye davasının süresi ev sahibinin bir avukattan yardım alıp almamasına göre değişebiliyor. Adalet Bakanlığı'nın kira tahliye davaları için öngördüğü süre 300 gündür. Ancak avukat tarafından takip edilmeyen kira tahliye davaları 1,5 yıla kadar uzayabilmektedir.
İhtiyaçtan dolayı açılan kira tahliye davalarının sona ermesi daha kısa sürede gerçekleşir. Ev sahibi kiradaki eve kendisinin, bakmakla yükümlü olduğu kimsenin, alt veya üst soyundan kimselerin taşınacaklarını belirterek kira tahliye davası açabilmektedirler. Bu kira tahliye davaları da ortalama 3 ay içerisinde sona ermektedir.