Kira Tespit Davaları Arttı! Kiracıların Yarısından Fazlası Haklarını Bilmiyor

Yapılan bir araştırma neticesinde kiracıların yüzde 63'ünün hakları konusunda bilgi sahibi olmadığı ve kira tespit davalarında artış olduğu belirlendi.

400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan verilere göre gerçekleşen hareketler doğrultusunda Emlakjet tarafından Mayıs 2022 emlak verileri paylaşıldı. TÜİK verilerine göre geçtiğimiz ay Türkiye'de 122 bin 768 adet konut satıldı. Konut satışları 2021 yılının aynı ayına göre 8 arttı. İlk el konut satışı %27, ipotekli satış da %25 oldu. Toplam konut aramaları içinde kullanıcıların %61'i satılık, %39'u da kiralık konut araması yaptı. Merkeze uzak ilçelere olan talep de arttı.

KİRACILARIN %63'Ü HAKLARI KONUSUNDA YETERLİ BİLGİYE SAHİP DEĞİL

Ankete katılan katılımcıların %63'ünün kiracı haklarına ilişkin yeterli bilgisi olmadığı tespit edildi. Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, verilere ilişkin değerlendirme yaptı. İdikat "Kira artışlarını takiben kiracı hakları konusunda soru işaretlerinin artması üzerine bu ay kiracı hakları konusunda anket sonuçlarını yayınladık. Anket verilerine göre, kullanıcıların yüzde 63'ü kiracı hakları konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunu düşünmüyor." açıklamasında bulundu.

KİRA TESPİT DAVALARI ARTTI

Kiralık konutlarda yaşanan fiyat artışı kira tespit davalarında ciddi artışlara neden oldu. Konuyu değerlendiren Avukat Mehmet Berk İmamoğlu, bu davalardan karar çıktıktan sonra yeni kira bedelinin piyasa fiyatlarına göre belirlendiğini, piyasadaki fiyatların yükseltilmemesinin önemli olduğunu, kira artış oranına sınırlama getirilmesinin kiracılara destek olduğunu söyledi.

İmamoğlu ayrıca kriz dönemlerinde yanlış bilgilerin daha hızlı yayıldığına, kiracı hakları konusunda sorun yaşayanların gerekli mecralara danışmasının ve yetkili kişilerle görüşmesinin önemine dikkat çekti.

Emlak Haberleri Haberleri