Apartmanlarda ve sitelerde aidat ödemeleri genellikle sorun olabiliyor. Özellikle ekonomik sorunların oldukça arttığı son dönemlerde bu problemlerin arttığı biliniyor. Bu durumda ise meselenin yasal kaideleri merak konusu ediliyor. Kiracı aidat ödemediği zaman ev sahiplerinin bunda bir sorumlulukları olup olmadığı herkesçe sorgulanıyor.
KİRACININ AİDATINDA EV SAHİBİNİN SORUMLULUĞU
Kiracıların aidat ödeme sorumluluğu oldukça karmaşık bir konudur. Yasal mevzuata göre kiracıların apartman veya site yönetimleriyle herhangi bir bağı bulunmuyor. Kira sözleşmesi ev sahibi ile kiracı arasında yapıldığı için yasal sorumluluk bu şekilde oluşuyor. Ancak apartman veya site yönetimleri ile kiracılar arasında bir sözleşme yapılmadığı için sorumluluk alanı hukuken sınırlanıyor.
Kiracılar aidat ödemediklerinde direkt olarak sorumluluk ev sahibinin oluyor. Kiracı kullanıma dayalı ortak giderlere katılmak zorundadır. Ancak ödeme yapılmadığında bu aidat ödemesi ev sahiplerinden istenebiliyor. Ev sahipleri ise aidat ödemesi yapılmadığı gerekçesiyle kira sözleşmesine son verme hakkı ile kendilerini biraz olsun korumaya alabiliyorlar. Bu ilişkide yapılması gereken ve uzmanların da tavsiyesi ev sahiplerinin kiracıların aidat ödemelerini düzenli olarak takip etmeleridir.
Kiracılar aidat ödemesi yapmadıklarında uygulanacak olan gecikme cezasında ev sahiplerinin sorumluluğu da merak ediliyor. Buna göre apartmanlarda veya sitelerde aidat ödemesi yapılmadığında bir gecikme cezası uygulanıyor. Aylık olarak yüzde 5 şeklinde uygulanan bu gecikme cezası ödeme yapan kat maliklerinin hakkını korumak için uygulanmakta ve tamamen yasaldır. Kiracılar aidatlarını zamanında ödemezlerse burada gecikme cezası işletiliyor. Bu gecikme cezasında esasında ev sahiplerinin sorumluluğu yok ama bu ödemeyi zaman zaman yapmak zorunda kalabiliyorlar. Kiracı evden çıkar ve peşinden aidat borcu bırakırsa bu borcu gecikme cezası ile birlikte ev sahipleri ödemek mecburiyetindeler.