Kiracı Alt Kiralama Yapabilir Mi, Alt Kira Mümkün Mü?

Kiraların cep yakmaya başlaması ile beraber alt kira sözleşmesi rekor kırdı. Peki, alt kira ve kullanım hakkının devri mümkün mü, kiracı alt kiralama yapabilir mi?

Son dönemde kiralık ev ve işyeri fiyatları rekor üzerine rekor kırarken işleri kötü olan bazı kiracılar daha yüksek fiyatlarla kira sözleşmelerini devretmeye başladı. Kira sözleşmesi devri sayısı rekor sayıda artarken alt kira sözleşmesi tartışması da yeniden alevlendi.

Taşınmazını kiraya veren ev ve dükkan sahipleri yaşanan durumdan rahatsız olurken alt kira hakkı ve alt kiralama sözleşmesi konusunda merak edilenler de arttı. Peki, alt kira mümkün mü, alt kiracının kira borcundan sorumluluğu var mı, alt kira yasağı var mı, alt kiracının tahliyesi nasıl yapılır?

KİRACI ALT KİRALAMA YAPABİLİR Mİ, ALT KİRA MÜMKÜN MÜ?

Yapılan alt kiralama sözleşmeleri rekor kırarken konuya bir yorumda Takvim Gazetesi yazarı Feride İmal tarafından yapıldı. İmal okurundan gelen "Mal sahibi olduğum dükkanda kira sözleşmesi imzaladığım şirket başka bir şirkete alt kiralama yapmış. Ben bu şirketi işyerimden çıkartabilir miyim?" sorusunu yanıtladı.

Ev sahipleri ve dükkan sahipleri arasında imzalanan kira sözleşmesi bu konuda yol gösterici olarak kullanılıyor. İmzalanan kira sözleşmesi her iki tarafından da yasal haklarını güvence altına alırken aynı zamanda tarafların karşılıklı uyacağı kuralları ve zorunlulukları da belirlemiş oluyor. Türk Borçlar Kanunu'nun 322/2. maddesi de alt kiralama konusunda yasal kuralları belirliyor.

Tarafların imzalamış olduğu kira sözleşmesinde "alt kiralama yetkisi" konusunda konulan bir madde ve bu madde ile kiracıya alt kira yetkisi verildiğini gösteren bir ifade bulunmuyorsa bu durumda kiracı alt sözleşme yapamıyor ve alt kiracının tahliyesi hakkı ortaya çıkıyor. Kira sözleşmesinde bunun aksini gösteren bir alt kira yasağı maddesi bulunmasa dahi aynı kural söz konusu oluyor.

Emlak Haberleri Haberleri