İş yeri veya ev kiralama durumunda kiracıların abonelikleri de üzerine alması gerekiyor. Elektrik, su, doğalgaz gibi aboneliklerin faturaları ev sahibinin adına değil kullanan kişinin adına düzenlenir. Ev sahipleri ile kiracılar arasında problem yaşanmasına da sebep olan bu durumda kiracılar, abonelik ücreti ödememek için daha önceki abonenin adına kullanım yapmaya devam etmek istiyor.
Aboneliklerin kiracının üzerine olmaması durumunda faturaları ödemeyen kiracıdan ev sahiplerine yüklü borçlar kalabiliyor. Abonelikleri üzerine alması gereken kiracılar, üzerlerine almadıkları aboneliklerden yükümlü değiller.
KİRACI ABONELİKLERİ ÜZERİNE ALMAZSA NE OLUR?
Su aboneliğini üzerine almayan kiracı için ev sahibi tarafından evden çıkarılması gibi bir durum söz konusu olmuyor. Fakat elektrik aboneliklerinde kiracının üzerine almaması durumunda elektriği kesiliyor ve kesme bağlama ücretinin 5 katı kadar da ceza kesiliyor. Usulsüz kullanım olarak adlandırılan bu durumdaki kişiler genellikle fatura ödemelerini düzenli yapıyor. Aynı şey doğalgaz aboneliklerinde de geçerli. Aboneliği üzerine almayan kiracı usulsüz kullanım yapmış oluyor.
ABONELİK İPTALİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR
Yeni kiracı taşındığı evde daha önce oturan kiracının ya da ev sahibinin adına olan abonelikten yararlanıp güvence bedeli ödemekten kurtuluyor. Fakat bu durumu kötüye kullanan bazı kişiler, zaten abonelik başkasının adına olduğu için fatura ödemesi yapmıyor. Eski abone ya da ev sahibi mağdur oluyor. Bu nedenle kiracı olarak oturulan evden çıkarken aboneliklerin mutlaka iptal ettirilmesi, bu konuda ihmalkar davranılmaması gerekmektedir. Aynı şekilde ev sahiplerinin de kiraya verecekleri evin aboneliklerinin kendi adına olmadığından emin olması ileride yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçmek için oldukça elzem.