Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında ekonomik sorun yaşanan alanlardan birisi de evlerde elektrik ve su gibi aboneliklerin yeni kiracının üzerine alıp almaması oluyor. Genelde bu abonelikleri yeni kiracılar üzerilerine alırlar. Ancak bazı kiracılar bunu istememktedirler. Çünkü bu aboneliklerde depozito adı altında belirli ödemeler alınmaktadır. Kiracılar da bunu ödemek istemedikleri için mevcut aboneliğin devam etmesini istiyorlar.
Kiracıların elektrik ve su aboneliklerini üzerilerine almaları esasında ev sahiplerinin lehine bir durumdur. Bir kiracının o evdeki elektrik ve su gibi abonelikleri üzerine almaması durumunda ev sahipleri ileride ciddi borçlarla karşılaşabiliyorlar. Bazen kiracılar üzerilerine oılmayan aboneliklerden gelen faturaları ödememekte ve borç yapmaktadırlar. Bu borçlar ise böyle bir durumda ev sahiplerine kalmaktadır.
YARGITAY'DAN EMSAL KARAR
Esasında Yargıtay kararına göre kiracılar evlerdeki elektrik ve su giderlerinden mesuldürler. Bunu ödemek zorundadırlar ama üzerilerine almadıkları elektrik ve su için de yükümlü tutulamazlar. Bundan dolayı ev sahipleri her ne sebeple olursa olsun elektirk ve su aboneliklerini üzerilerine almayan kiracılara ev kiralamamalıdırlar. Aksi durumda ciddi bir mağduriyet ile karşılaşabilirler.
KİRACI ELEKTRİK VE SUYU ÜZERİNE ALMAZSA NE OLUR?
Kiracısı olduğu evde elekrik ve su aboneliklerini üzerilerine almayan kiracılara herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyor. Bu konuda hukuk her ne kadar kiracıları yükümlü bulsa da bunun aksini yapmanın herhangi bir hukuki yaptırımı bulunnmuyor. Bundan dolayı da ev sahipleri kiralama işlemi sırasında oldukça temkinli davranmak zorundadır. Yine de kiracının elektrik ve su borcu bir şekilde ispat edilirse bu borçların ödenmesi için mahkeme yolu ile ev sahipleri şikayetçi olabilirler.