Kiracı Ev Sahibinden Habersiz Evi Bir Başkasına Kiralarsa Ne Olur?

Kiraladığı evi ev sahibinden habersiz bir şekilde başkasına kiralamak mümkün mü? Ev sahipleri böyle bir durumda ne yapabilirler? Kiralama işlemi iptal edilir mi?

Bazı kiracılar ev sahiplerinden kiralamış oldukları evlerin kullanım haklarını üçüncü kişilere devredebiliyorlar. Alt kiralama adı da verilen bu kiralama usulü üzerinden yoğun tartışmalar yaşanabiliyor. Ev sahipleri kendi mülklerinden kiracıların böyle bir ek kira geliri elde etmelerine itiraz ederken kiracılar ise bu konuda kendilerini haklı görüyorlar. Peki alşt kiralamanın hukuki boyutu nedir? Alt kiralama hangi şartlarla yapılabilir?

EV SAHİBİNDEN HABERSİZ KİRACININ EVİ BAŞKASINA KİRALAMASI

Son dönemlerde evlerin kira fiyatları fahiş seviyelere ulaştı. Kiracılar yüksek kira bedellerini, ödemek durumunda kalıyorlar. Bazı kiracılar ise byu durumu gelir kapısına çevirdiler. Evleri kira sözleşmesi ile ev shaiplerinden kiralayan bu kiracılar bununla kalmayıp ikinci bir kiralama işlei gerçekleşltiriyorlar. Bu şekilde daha yüksek bedelle kiralama yapan kiracılar ev sahibinin gayrimenkulü üzerinden kazanç sağlamış oluyorlar. Bu durumu kabullenmeyen ev sahipleri ise kendilerine yasaların verdiği hakları merak ediyorlar.

Alt kiralama kiracının olağan haklarından birisi değildir. Yasal olarak alt kiralamanın önünde bir engel yoktur. Yalnız kiracı eğer alt kiralama yapacaksa bu durum hakkında ev sahibinin nyazılı iznini almak zorundadır. Ev sahibi alt kiralama yapabilmesi için kiracısına yazılı izin verirse kiracı da o evin kullanım hakkını bir başkasına devredebilir. Bu şekilde kiracının gelir elde etmesinin önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.

Kiracı eğer ev sahibinden habersiz bir şekilde alt kiralama yaparsa o zaman meselenin hukuki boyutu farklılaşacaktır. Kiracılar ev sahibinin izni olmadan alt kiralama yaparak esasında kendi kira sözleşmelerini tehlikeye atmaktadırlar. Böyle bir durumda ev sahipleri kira sözleşmelerini feshetme hakkına sahip oluyorlar. Kiracı ile diğer kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi ile tamamen geçersiz olacaktır. Ev sahibi eski veya yeni farketmeksizin her iki kiracının da evden çıkmalarını bu şekilde sağlayabilir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri