Kiracıların yaşadıkları evde tadilat yapma istekleri oldukça yaygın bir eğilimdir. Ancak bu konuda hem ev sahibi tarafına hem de kiracı tarafına bazı sorumluluklar verilmektedir. Öncelikle bir evin kiralanması durumunda kiracı evi teslim aldığı gibi teslim etmek zorundadır. Bu zorunluluğun tek istisnası hayatın olağan akışında meydana gelen yıpranmadır. Bundan kiracılar sorumlu tutulamazlar.
KİRALANAN EVDE TADİLAT NASIL OLMALIDIR?
Kiralanan evde tadilatın olma yolu gayet açıktır. Eğer evde aksayan, bozulan, yapılması zorunluluk olan bir durum meydana gelmişse bunun için tadilat işlemi yapılabilir. Bu konuda kiracılar ev sahiplerini bilgilendirip rızasını aldıktan sonra tadilat yapıp, tadilat masraflarını da kiradan düşebilirler. Ancak burada kiracı ile ev sahibinin müşterek bir şekild ehareket etmeleri gerekmektedir.
KİRACILAR HANGİ TADİLATLARA KARAR VEREMEZLER?
Kiralanan bir evin yapısını bozacak, onu farklı bir görünüme getirecek tadilat işlemlerini kiracıların tek başlarına yapma hakları bulunmamaktadır. Örnek verilecek olursa balkonun odaya katılması gibi bir işlem yapılacaksa buna kiracı karar veremez. Bu konuda ev sahibinin rızası alınarak hareket edilmelidir. Aksi bir durumda kiracılar hiç beklemedikleri yaptırımlarla karşılaşabilirler.
KİRACI EV SAHİBİNE HABER VERMEDEN TADİLAT YAPARSA NE OLUR?
Kiracılar zaruri olmayan bir tadilat işlemi yaptıklarında ev sahiplerine bazı haklar doğmaktadır. Öncelikle yapılan bu tadilat için gerçekleşen harcamalar ev sahibi kabul etmezse kiradan düşülemez. Ev sahibinin bu harcamaları karşılamama hakları bulunmaktadır. Ayrıca yapılan tadilat sonrasında evin yapısına, olağan görünümüne farklılıklar getirilmişse bunun eski haline çevrilmesini ev sahipleri kiracılardan talep edebilirler. Örneğin evin iki odası birleştirilmişse ev sahibi isterse bu tadilat ortadan kaldırılarak eski hale dönüşümü kiracı tarafından yerine getirilir. Üstelik bu tadilat işlemlerine dair tüm maliyetleri de kiracılar karşılarlar.