Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira bedeli konusunda zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanabilmektedir. Kira sözleşmeleri kira bedeli açısından her iki taraf için de bağlayıcıdır. Ev sahipleri kiraya yapılacak zamları bu kira sözleşmelerini esas alarak yapabiliyorlar. Ancak zaman zaman kira bedeli taraflarca uygun kabul edilmeyebiliyor. Ev sahiplerinin 5 yıllık kiracılık sürecinin ardından kiranın yeniden tespit ettirme hakları olduğu biliniyor. Kira tespit davası açan ev sahipleri mahkemeden kiranın arttırılmasına dair karar çıkartabiliyorlar. Peki kiracıların böyle bir hakları var mı?
KİRACI EV SAHİBİNİ MAHKEMEYE VERİP KİRA İNDİRİMİ İSTEYEBİLİR Mİ?
Kiracılar ev sahiplerine karşı hangi yasal haklara sahip olduklarını tam anlamıyla bilemeyebiliyorlar. Kira indirimi konusu da bunlardan birisidr. Ancak bu kira indirim talebi için önemli olan yüksek kira değildir. Bu talepte bulunulabilinmesi için kiralanan evde bir ayıp olması gerekmektedir. Bu ayıp kiracının o evden tam anlamıyla yararlanmasını engelleyebilir ve bunu gidermek de ev sahibinin sorumluluğundadır. Eğer kiracının bu ayıbın giderilmesi konusunda talebi ev sahiplerince kabul görmezse o zaman devreye mahkeme süreci girebilir.
Kiracılar evdeki ayıbın ev sahibi tarafından giderilmediğini gerekçe göstererek kira indirimi talebiyle mahkemeye başvurabilirler. Bu durumda kiracının ayıbın giderileceği süreye kadar kira indirimi alma hakkı vardır. Bu şekilde mahkemeden çıkacak karar ile kira indirimi uygulanabilir. Ancak ayıbın ev sahibi tarafından giderilmesiyle beraber kira indirimi devreden çıkar ve indirimsiz şekliyle kira borcunun ödenmesi başlar. Ayıp sona erdirilmeden ev sahipleri indirimli kira almaya devam ederler.
Kiracılar evde bulunan ayıpları bildirmesine rağmen gereken yapılmazsa bu ayıpları ortadan kaldırıp masrafları kiradan düşme hakkına da sahiptirler. Bu da bir başka yol olarak değerlendirilmektedir. Sürecin ne şekilde ilerleyeceğine kiracı karar vermektedir.