Ev sahipleri ile kiracılar arasında belirli şartlar dahilinde kurulan kira sözleşmeleri kiracılık ilişkisini başlatmalıdır. Kiracılık süresi boyunca ortaya çıkan tüm sorunlar kira sözleşmesi esas alınarak yasalara göre çözülmektedir. Bu durumda ev sahipleri ile kiracıların birbirlerine karşı sorumlulukları doğmaktadır. Saygı konusunda da karşılıklı sorumluluk kira sözleşmesi gereğidir. Peki ev sahibine karşı saygı sınırlarını aşıp tehdit eden kiracı hakkında ne yapılabilir?
KİRACI EV SAHİBİNİ TEHDİTE DERSE NE OLUR?
Kiracının ev sahibini tehdit etmesi gibi bir fiil meydana geldiğinde bunun oldukça ağır bedelleri olabilmektedir. Yasalarak göre taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi sadece kirayı zamanında ödemek ve kiralanan eve zarar vermeden kullanmayı gerektirmemektedir. Bunların yanında taraflar birbirleri ile saygı sınırları içerisinde ilişki kurmak zorundadırlar. Eğer saygı sınırını aşan kiracı olursa kira sözleşmesine yazılı olan özen gösterme yükümlülüğü ihlal edilmiş olarak kabul edilmektedir.
Kiracı ev sahibine karşı özen sorumluluğunu aşarsa, tehdit ve hakaret gibi yollara başvurursa ev sahibine bazı haklar doğmaktadır. Normalde kira sözleşmesi kiracıya ihtar çekilme şartı yerine getirilmeden sonlandırılamaz. Ancak tehdit durumu oluşura ev sahibi kiracısına ihtar çekmeye gerek kalmadan kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshedip kiracının evi boşaltmasını talep edebilir. Bu durumda da kiracıların yasal olarak yapabilecekleri bir durum yoktur. Yargıtay'ın emsal kararı ev sahiplerine böyle bir hak vermektedir.
Kiracının ev sahibine hakaret etmesi, tehditte bulunması gibi fiillerin ispat edilmesi gerekmektedir. Ev sahibi bu verilen hakkı suistimal ederek kiracı beni tehdit etti diyerek kira sözleşmesini feshedemez. Fesih işlemi için ev sahibinin bu durumu ispat etmesi gerekmektedir.
Öte yandan kiracısı tarafından tehdit edilen ev sahibi kira sözleşmesini sona erdirdirdikten sonra ayrı bir hukuki süreç de başlatabilir.