Kiracı Evden Çıkacağını Ev Sahibine Ne Kadar Süre Önce Bildirmelidir?

Kiracılar evden çıkmaya karar verdiklerinde yasal olarak ev sahibine bu durumu ne kadar süre önce bildirmek zorundadır? Geç bildirim yapılırsa kiracı hangi cezalarla karşı karşıya kalabilir?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiracının evden çıkmasına dair bildirimler oldukça önemlidir. Bu bildirimlerin zamanında yapılmaması yasal olarak kiracıları oldukça zor bir durum içerisinde bırakabilir. Hatta kiracılar bu bildirmi yasal süre içerisinde yapmadığı için ev sahibine ek tazminat ödemek zorunda kalabilir. Peki kiracılar ev sahibine evden çıkacaklarına dair bildirimi ne kadar süre önce yapmalıdır?

KİRACI EVDEN ÇIKMAYA KARAR VERİRSE NE YAPMALIDIR?

Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında genellikle belirsiz süreli kira sözleşmeleri yapılmaktadır. Bu kira sözleşmeler sözleşmenin yapıldığı ay ve günde otomatik olarak 1 yıl daha uzamaktadır. Bu sözleşme sürelerinin uzaması için ev sahipleri ve kiracılar ekstra bir işlem yapmak zorunda değiller. Evden çıkılmayacaksa kiracının kira sözleşmesi otomatik olaran 1 yıl daha uzamaktadır.

Kiracı eğer evden çıkmayı düşünüyorsa ve evi boşaltırken mağdur olmak istemiyorsa en az 15 gün öncesinden ev sahibine bildirim yapmalıdır. Kiracının evden çıkacağı tarih kira sözleşmesinin bitişine denk getirilmelidir. Aksi bir durumda ev sahibinin bazı maddi hakları doğacaktır ve bu maddi haklar kiracılar tarafından zorunlu olarak karşılanmalıdır.

Kiracı eğer zamanında ev sahibine evden çıkacağını bildirmez ise kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl daha uzayacaktır. Bu durumda ev sahibi 1 yıllık kira sözleşmesinden dolayı alacaklı olacaktır. Bu durumda kiracının evden çıkması ev sahibinin kira alacaklarını gündeme getirecektir. Eğer kiracı gerekli yasal bildirimi yapmadan evden çıkarsa 1 yıllık kira bedelini ev sahibine ödemekle karşı karşıya kalabilir. Ancak mahkemeler bu konuda kiracılara bazı kolaylıklar sağlamakta ve ortalama 3 aylık kira bedelini ev sahiplerine tazminat olarak ödemelerine karar vererek anlaşmazlığı çözmeltedir. Lakin yine de kiracılar oturmadıkları evler için 3 aylık kira ödemek zorunda kalabiliyorlar.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri