Kira sözleşmesinin imzalanmasıyla başlayan ev sahibi ve kiracılık ilişkisinin sona erdirilmesinde sayısız sorun meydana gelebiliyor. Ev sahipleri ve kiracılar kendi perspektiflerinden konuya bakarak bazen bazı uyulması zorunlu olan kuralları gözden kaçırabiliyorlar. Bu durumda da ağır bedellerle karşılaşmak çok zor olmuyor. Peki bir kiracılık ilişkisi usulüne uygun nasıl sonlandırılır? Kiracılar hangi detaylara dikkat ederlerse ileride sıkıntı yaşamazlar?
KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL SONA ERER?
Kira sözleşmesinin nasıl sona ereceği konusunda oldukça yaygın bir yanlış bulunmaktadır. İnsanlar genellikle evi boşlattıklarında kira sözleşmesinin sona erdiğini düşünürler. Ancak yasal olarak bir kiracının evi boşaltması kira sözleşmesini sona erdiren bir etken değildir. Kira sözleşmesinin sona ermesi için kiracının evden çıkması yeterli değildir. Evin anahtarının kiracı tarafından ev sahibine teslim edilmesi gerekir. Aksi durumda kira sözleşmesi hukuken sona ermiş sayılmaz.
EV SAHİBİNE ANAHTAR TESLİMİ NASIL YAPILMALI?
Ev sahibine anahtar teslimi yapacak olan kiracıların bunu usulüne göre yapmaları gerekmektedir. Bazen kötü niyetli ev sahipleri anahtar teslimini inkar ederek kiracıyı zor durumda bırakabilir. Bunun için de anah tesliminin yapıldığı kayıt altına alınmalıdır. Ev sahibi ile kiracı arasında anahtar teslim tutanağı düzenlenirse kiracılar anahtarı teslim ettiklerini ispatlayabilirler. Aksi bir durumda ise kira sözleşmesinin sona ermemesi gibi bir sonuç ortaya çıkabilir.
ANAHTAR TESLİMi YAPILMAZSA NE OLUR?
kiracıların evden çıkarken ev sahiplerine uygun bir şekilde anahtar teslimi yapmamalarının sonuçları bazen ağır olabiliyor. Böyle bir durumda kira sözleşmesi sona ermediği gibi her geçen ay kiracının ev sahibine kira borcu birikebilir. Kira sözleşmesi sona ermediği için ev sahipleri esasında olmayan kira borcunu icra yoluyla talep ederek kiracıları zor durumda bırakabilirler.