Kiracıların evden çıkmaları belirli kurallar dahilinde olmak zorundadır. yasalar kiracıları koruduğu gibi ev sahiplerini de korumaktadır. Bundan dolayı her iki tarafından da mağdur olmaması için tarafların uymak zorunda oldukları bazı kurallar vardır. Kiracı evden çıkacağı zamanı ev sahibine önceden haber vermelidir. Peki kiracı bu kuralı uygulamaz ve ev sahibine haber vermeden ev çıkarsa ne olur?
KİRACI EV SAHİBİNE HABER VERMEDEN EVDEN ÇIKARSA NE OLUR?
Kiracının ev sahibine haber vermeden evi boşaltıp kiracılığı sonlandırmak gibi bir hakkı yoktur. Öncelikle devam eden kira sözleşmesi için bu durum aykıdır. Eğer kiracı evden çıkmaya karar vermişse bunu en az 15 gün öncesinden ev sahibine bildirmelidir. Ayrıca bu evden çıkılacak dönem kira sözleşmesinin bitiş tarihine denk getirilmelidir. Bu kritik detayın uygulanmaması kiracıların başını oldukça ağrıtacak sonuçlara neden olmaktadır.
Eğer kiracı kira sözleşmesi dolmadan evden çıkmak isterse ev sahibi kalan ayların kiralarını kiracıdan talep etmek hakkına sahip olurlar. Kira sözleşmesi dolduğu günün geçilerek evden çıkılması durumunda ise kira sözleşmesi otomatik olarak 1 yıl daha uzayacak ve kiracı 1 yıllık kira bedelini ödemek zorunda kalabilir. Ancak yasal sürecin işletilmesi durumunda kiracı 3 aylık kira bedelini ödeyerek hesabı kapatabilir.
Kiracının ev sahibine haber vermeden evi boşaltmasının bir diğer sakıncası daha vardır. Öncelikle kiracılar anahtar teslimini ev sahiplerine yapmalıdırlar. Aracılar üzerinden ev sahibine anahtar teslimi yapılması durumunda kiracı yasal olarak evi boşaltmış sayılmamaktadırlar. Bu durumda kira sözleşmesi devam edeceği için kiracının kira borçları işlemeye devam edecektir. Böylesi bir durumda kiracılar ağır maliyetlerle karşılaşabilirler.