Kiracı Eve Zarar Verip Çıktıktan Sonra Ev Sahibi Bunu Yaparsa Tazminat Hakkını Kaybediyor!

Kiracıların kiralamış oldukları eve zarar verip evden çıkmaları oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Peki ev sahipleri böyle bir durumda nasıl hareket etmeliler?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar oldukça sıklıkla gündeme gelmektedir. Bu sorunların önemli bir kısmı da kiracının eve verdiği zararları kapsamaktadır. Kiracının eve zarar vermesi durumunda ev sahipleri ne yapmalıdır? Ev sahibi ne yaparsa kiracı eve zarar verse dahi tazminat ödemekten kurtulur? Kiracının eve zarar vermesi sonrasında süreç nasıl işletilmelidir?

KİRACI EVE ZARAR VERİRSE EV SAHİPLERİ BUNLARI YAPMALI!

Kiracı kiralamış olduğu eve zarar vermesi durumunda yasal olarak ev sahibi mağduriyet yaşamaktadır. Bu yaşanan mağduriyetin tanzim edilmesinin kanuna göre yolu bellidir. Ancak bu meselede bulunan bazı teknik hatalar çoğu zaman ev sahiplerinin zararlı çıkmasına neden olmaktadır.

Öncelikle bir kiracı eve zarar vermişse Yargıtay'ın ilgili emsal kararına göre ilk olarak kiracılık ilişkisinin sona ermesi gerekmektedir. Yargıtay'ın kararına göre kiracı eve verdiği zararı kiracılık süresince tanzim edebileceği için ev sahibi herhangi bir hak talebinde bulunabilmek için kiracının evden çıkmış olması şarttır. Ev sahibinin kiracı evden çıkmadan yapacağı şikayetler bundan dolayı sonuçsuz kalacaktır.

Kiracı evden çıktıktan sonra ev sahibi evde herhangi bir zarar görmesi durumunda bunu kiracıdan talep etmelidir. Kiracı bu talebe karşı çıkarsa yapılacak olan ise hukuki süreç başlatmak ve kiracının eve verdiği zararı tespit ettirmektir. Bu zarar tespit edilmeden eğer ev sahibi yeni bir kiracı ile anlaşıp eve taşınmasını sağlarsa tüm hak iddiası ortadan kalkacaktır. Bundan dolayı yasal tespit sona ermeden evin bir başkasına kiraya verilmemesi gerekmektedir.

Mahkeme kiracının eve zarar verdiğine hükmederse kiracıdan bu zararı karşılamasını ve bun abağlı olarak tazminat ödemesine hükmedecektir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri