Kiracı Evi Göstermiyorsa Ne Yapılır, Evin Satışı Nasıl Gerçekleştirilir, Ev Sahibinin Hakkı Nedir?

Ev sahibi kiradaki evini satmaya karar verirse ve kiracı alıcılara evi göstermek istemezse ne yapılır? Kiracı evi göstermek zorunda mı? Kiracı evi göstermezse suç işlemiş mi olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında sayısız sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sorunların tamamı da gerek ev sahipleri lehine gerekse de kiracı lehine hukuki olarak çözülebiliyor. Sorun yaşanan meselelerden birisi de ev sahibinin kiradaki evinin satmaya karar vermesi ile çıkıyor. Bu durumda genellikle ev sahipleri evin satışı için kiracılara teklifte bulunurlar. Ancak bu teklif çoğu zaman maddi koşullardan dolayı kabul görmez. Bu durumda ise üçüncü bir kişiye evin satışı ev sahibi tarafından yapılmak istenir. Ancak o zaman da bazı kiracılar bu satışı engellemek için ellerinden geleni yaparlar.

KİRACI EVİ GÖSTERMEZSE NE OLUR?

Satışa çıkan bir evi satın almak isteyenler öncelikle bu evin durumunu, içerisindeki eksiklikleri, hırpalanmış olup olmadığını, tadilat gerektirip gerektirmediğini görmek isterler. Bunun için de içerisinde kiracı bulunan evin görülmesi kiracının da dahil olması ile mümkün olabilmektedir. Ancak bazı kiracılar bu durumda zorluk çıkarabilmektedirler. Bazen de ev sahipleri vakitsiz zamanlarda evi alıcılara göstermek isterler. Bu da kiracılar tarafından hoş karşılanmadığı için evin gösterilmesi kiracı tarafından engellenebiliyor.

Kiracının evin gösterilmesini engellemesi halinde ev sahibi bir mağduriyet yaşamaktadır. Bu mağduriyetin çözümü yine hukuuk yolu ile mümkündür. Ev sahibi evin bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak kiracı hakkında şikayetçi olup evi göstermesinin sağlanmasını isteyebilir. Bu başvuruyu değerlendiren mahkeme taraflar arasında orta yolu bulacaktır. Kiracının ve ev sahibinin mutabık olduğu bir gün ve saat belirlenerek evin gösterilmesi o gün ve saatler içerisinde yapılır. Bu şekilde ev sahibinin mağdur olması da ortadan kalkmış olur.

Kiracılar kiraladıkları evlerin kullanım haklarına sahiptirler. Ev sahipleri bu hakkı göz ardı ederek eve istedikleri gibi girip çıkamazlar. Kiracının evi göstermeme hakkı olduğu gibi ev sahibinin de belirli kurallar dahilinde evi gösterme hakları bulunmaktadır.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri