Kiracı kira sözleşmesini feshedecekse ev sahibine ne zaman haber vermeli?

Kiracıların kira sözleşmesini feshederken bildirim süreleri merak ediliyor. Kiracıların kira sözleşmesi bildirim süreleri nelerdir? Kiracı bildirim yapmadan evden çıkarsa ne olur?

Kira sözleşmeleri ev sahipleri ile kiracılar arasındaki akitleşmedir. Taraflar birbirlerine kira sözleşmeleri ile bazı sözler vermiş olurlar. Bu yazılı olarak da ortaya konulur. Kira sözleşmesi yapılırken nasıl taraflar anlaşma yolunu hukuki zeminde sağlıyorlarsa kira sözleşmesi feshedileceği zaman da bazı hukuki süreçlerin takip edilmesi gerekiyor. Kira sözleşmeleri tarafların mağdur olmalarını önleyen resmi belgelerdir. 

KİRACI KİRA SÖZLEŞMESİNİ FESHEDECEKSE NE ZAMAN BİLDİRİMDE BULUNMALI?

Kiracılar kira sözleşmelerini feshetme hakkına ev sahiplerinden daha çok sahiptirler. Ev sahiplerinin kira sözleşmesini feshetme hakları sınırlıdır ama kiracılar bu konuda oldukça serbesttirler. Ancak yine de kiracıların uymak zorunda oldukları bildirim süreleri bulunmaktadır. Kira sözleşmesi yapılıp 1 yıl dolmamışsa kiracı sürenin dolmasını beklemeden 15 gün öncesinden ev sahibine bildirimde bulunup kira sözleşmesini sona erdireceğini iletebilir. Bu şekilde kira sözleşmesi yenilenip her yıl otomatik olarak yenilenecek hale gelmez.

Kira sözleşmesi eğer 1 yıllık süreyi doldurmuşsa o zaman farklı kurallar uygulanacaktır. Bu kapsamda kira sözleşmelerinin feshi için ev sahibine sözleşme yenileme tarihi gelmeden 3 ay öncesinden bildirim yapılması gerekiyor. Bu bildirim yapılmadan kira sözleşmesi feshedilemeyeceği gibi otomatik olarak da 1 yıl da yenilenecektir. Bu da kiracının evden çıkmasını zorlaştıracaktır. 

KİRA SÖZLEŞMESİ BİLDİRİMSİZ FESHEDİLİRSE NE OLUR?

Kiracının kira sözleşmesini bildirimsiz feshetmesi asasında bu konuda başının ağrıması anlamına gelmektedir. Ev sahibi burada haksızlığa uğradığını ve evini kiraya veremeyeceği için zarar edeceğini iddia ederek mahkeme yoluna başvurabilir. Mahkemeler de genellikle bu tür davalarda kiracıları ev sahibine 3 aylık kira bedelini ödemeye mahkum etmektedir. Bu süre evin kiralanacağı süreyi ifade etmektedir. Kira sözleşmesi feshedilir ve ev sahibi hemen bir kiracı bulursa herhangi bir hak iddiasında da bulunamayacaktır.

Emlak Haberleri Haberleri