Kiracı kiraladığı evi bir başkasına kiralarsa ne olur?

Son dönemlerde ev sahiplerinin iyi niyetli tutumları bazı kiracıların suistimallerine neden olabiliyor. Kiracıların kiraladıkları evleri bir başkasına kiralamaları halinde yasal sürecin nasıl olabileceği merak edilmeye başlandı.

Kira fiyatlarına gelen zamların ardından yeni yeni kiracılık sorunları patlak vermeye başladı. Ev sahipleri kiralamış oldukları evlerine aylar sonra baktıklarında bazen farklı kiracı görebiliyorlar. Üstelik bu süreçte kira ödemeleri de günü gününe yapılıyor. Kiracı ev sahibinde evi kiralıyor ama daha yüksek bir kira bedeline bir başkasına evi kiralayıp aradaki fark ile gelir elde ediyor. Bu durum çok sayıda ev sahibinin başına geldi. 

KİRACI EVİ BAŞKASINA KİRALARSA NE OLUR?

Kiracıların ev kiralama süreçleri kira sözleşmesi ile başlamaktadır. Normal bir kiralamada yapılan kira sözleşmesinde tarafların bazı hakları ve yükümlülükleri doğuyor. Evi kiralayan kiracı yasal olarak o evi bir başkasına kiralayamaz. Hatta bir ev arkadaşı alacak olsa bile bunu ev sahibine bildirmek zorundadır. Eğer kiracıya kira sözleşmesinde alt kiralama yapabileceğine dair bir hak verilmemişse yapılan bu tür kiralamaların tamamı kanun dışıdır. 

Kiracı, hakkı olmamasına rağmen evi bir başkasına kiralamış ise ev sahibinin bazı hakları doğmaktadır. Bu durumda ev sahibi kira sözleşmesini direkt olarak feshedebilir. Kiracıdan evi kiralayan kiracı mağdur olsa da evi boşaltmak zorunda kalacaktır. O kiracı eğer peşin ödeme yapmışsa ev sahibinin buna dair herhangi bir sorumluluğu yoktur. İkinci kiracı yaptığı ödemeyi ilk kiracıdan tahsil etmek için yasal süreç başlatmalıdır. 

Son aylarda bu tür kiralamalar oldukça yaygınlaştı. Burada hem ev kiralayanlara hem de ev sahiplerine bazı sorumluluklar düşmektedir. Evi kiralayanlar gerçek ev sahibi ile kira sözleşmesi yaptıklarına emin olmalıdırlar. Ev sahipleri ise kiracılarını belirli periyotlarda rahatsız etmeden kontrol etmelidirler. Bu şekilde her iki taraf da kendilerini güvenceye alacaklardır. 

Emlak Haberleri Haberleri