Kiracılar ile ev sahiplerinde arasında yapılan kira sözleşmesi taraflara bazı yükümlülükler getirmektedir. Her iki taraf da bu yükümlülüğün gereğini yerine getirmekle mükelleftirler. Taraflar kira sözleşmesinin kaidelerine uymak zorunda oldukları gibi bazı kanunlar da ev sahibi ile kiracı ilişkilerini düzenlemektedir. Bu şekilde kiracılık ilişkisi tesis edilir.
Ev sahipleri kiraladıkları evler için kiracılardan düzenli ödeme bekledikleri gibi kiracılar da yaşayabilecekleri standartta bir ev talep ederler. Ancak kiracılar bazen kiralamış oldukları bu evleri bir başkasına kiralama yoluna gitmektedirler. Bu durum ev sahiplerinden habersiz yapılınca ise ciddi sıkıntıları doğurmaktadır. Ev sahiplerinin izni olmadan bir kiracı kiraladığı evi bir başkasına kiralayabilir mi?
KİRACI EV SAHİBİNDEN HABERSİZ EVİ BİR BAŞKASINA KİRALAYABİLİR Mİ?
Bir kiracının ev sahibinden habersiz bir şekilde kiralamış olduğu evi bir başkasına kiralama gibi bir hakkı bulunmamaktadır. Türk Borçlar Kanunu'na göre kiracı konutları kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi kullanım hakkını da devredemez. Bu konuda herhangi bir girişimde bulunan kiracılar kira sözleşmesine aykırı hareket etmiş olarak değerlendirilirler.
Kiracı olağan bir şekilde kira sözleşmesi yaparak bir ev kiralaması halinde bu evin kullanım hakkını herhangi birisine devretme imkanları bulunmamaktadır. Ancak burada ev sahibinin rızası belirleyici olmaktadır. Ev sahibinin rızası var ise kiracı kirasını ödediği evi bir başkasına kiralayabilir. Burada herhangi bir yasal engel yoktur. Ev sahibinden yazılı izin almak gerekmektedir. Êv sahibi yazılı izin vermemişse kiracının bunu herhangi bir şekilde ispat etme imkanı bulunmamaktadır.
Kiracı ev sahibinin bilgisi dışında evi bir başkasına kiralık olarak vermesi kira sözleşmesinin feshini gerektirmektedir.