Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan kiracılık ilişkisinde kira bedellerinin eksiksiz şekilde ödenmesi gerekmektedir. Kira sözleşmesi ile taraflar belirli bir kira bedelinde anlaştıkları gibi yine belirli bir kira ödeme günü tespit erderler. Bu durumda kiracının yükümlülüğü kirayı kira ödeme gününde eksiksiz bir şekilde ödemektir. Bu yükümlülük yerin egetirilmezse hem kira sözleşmesi ihlal edilmiş hem de ev sahiplerine yeni haklar doğmaktadır.
KİRA EKSİK ÖDENİRSE NE OLUR?
Kira borcunun eksik ödenmesi ev sahipleri ile kiracılar arasında sorun olmaktadır. Bu konuda kiracının yükümlülüğü kirayı tam ödemektir. Eksik ödenen kira borcu borçluluğun devamı anlamına gelmektedir. Bu borcun devam etmesinden dolayı da ev sahipleri kiracılara kira ödenmemiş gibi bazı işlemler yapabilirler. Böyle bir durumda ev sahiplerinin yapmaları gereken ilk yol kiracıya yazılı ihbarda bulunmaktır. Bu yazılı ihbarda kiracıya en az 30 günlük süre verilmeli ve borcun ödenmesi, ödenmediği takdirde evden tahliye edileceği bildirilmelidir.
Ev sahivine yapması gereken kira ödemesini eksik yapan kiracı kendisine verilen 30 günlük sürede kira borcunun tamamını ödemek zorundadır. Bu ödeme yapılmadığı takdirde ev sahibi kiracının tahliye edilmesi için süreci başlatabilir. Ancak kiracı ödeme yaparsa o zaman ortada herhangi bir mesele kalmayacak ve kiracının evden çıkarılması için haklı bir fesih nedeni olmayacaktır.
Kiracıların dikkat etmeleri gereken bir husus da ev sahiplerinin kendilerine yapacakları yazılı bildirimlerdir. Eğer ev sahibi bir kira döneminde yani bir yıl içerisinde kiracıya iki defa haklı gerekçeyle ihtarname çekerse kiracının evden tahliyesini isteyebilir. Bu durumda ev sahibinin haklı bir neden göstermesine de gerek yoktur. İki defa bilim yapılan kiracı kira borcunu ödemiş olsa bile evden mahkeme kararı ile tahliye edilebilir.