Kiracı Ölürse Kira Sözleşmesi Ne Olur, Devam Eder Mi?

Kiracının vefat etmesi durumunda ev sahibinin kira sözleşmesine dair bulunabileceği tasarruflar merak ediliyor. Kiracı ölürse kira sözleşmesi ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmeleri karşılıklı bağlayıcılığı bulunan belgelerdir. Taraflar bu sözleşmeden kaynakladan sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmekle sorumludurlar. Ancak kira sözleşmesi devam ederken kiracının vefat etmesi durumunda kira sözleşmesine ne olacağı merak ediliyor. Kira sözleşmesi böyle bir durumda sona erer mi?

KİRACININ ÖLMESİ İLE KİRA SÖZLEŞMESİ SONA ERER Mİ?

Kiracının hayatını kaybetmesi kira sözleşmesini sonra erdirecek bir gelişme değildir. Kiracı vefat etse dahi kira sözleşmesinin tarafı kiracının yasal mirasçıları olacaktır. Dolayısıyla ev sahibinin de kiracının da yükümlülükleri devam edecektir. Değişen tek şey ise kira sözleşmesinde kiracı olarak bulunan şahıstır. Kira sözleşmesi aynı şartlarda devam eder. Ev sahipleri kiracı öldü diyerek kira sözleşmesini feshetme hakkına sahip değildirler.

ÖLEN KİRACININ ARDINDAN KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?

Kiracının hayatını kaybetmesi durumunda kira sözleşmesi feshedilmek istenirse bunu kim yapabilir. Öncelikle kanun ev sahiplerine böyle bir durumda kira sözleşmesini feshetme hakkı vermemektedir. Eğer kira sözleşmesi feshedilecekse bunu yapabilecek olan taraf kiracı tarafıdır. Kiracıyı da vefat eden kiracının yasal miraçsıları temsil edeceklerdir. Bunların ev sahiplerine kira sözleşmesinin feshedileceğine dair bildirim yapması ile fesih süreci başlar.

KİRA ÖDEMELERİ AKSARSA NE OLUR?

Kiracının vefat etmesi durumunda kiracı sıfatını alan onun mirasçıları kira ödemelerini aksatırsa ne olur? Kira ödemeleri kira sözleşmelerinin en önemli ayrıntılarıdır. Kiracılar bu yükümlülüğü yerine getirmekle mükelleftirler. Eğer kiracının yasal mirasçıları kira ödemelerini aksatırlarsa özel bir uygulama yapılmaz. Ev sahibi icra takibi başlatarak yasal süreçleri ilerletebilir. Ödeme aksaması gerekçesi ile ev sahipleri hukuki yollarla kira sözleşmesini sona erdirebilme imkanı bulabileceklerdir. Bunun için kira bedellerinin ödenmemesi gerekmektedir. Ancak bu süreç oldukça uzun olabilmektedir.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri